Her Grace

gezien op DVD: The Duchess (2008)

The DuchessNa Marie Antoinette, la véritable histoire (2006) en Barry Lyndon (1975) wilde ik ook The Duchess (2008) zien. De film is gebaseerd op de biografie van Amanda Foreman uit 1998 over het leven van Georgiana Cavendish, Duchess of Devonshire (1757-1806) De beeldschone hertogin was in de jaren zeventig en tachtig van de 18e eeuw dé style icoon van de Engelse high society, compleet met dezelfde extravagante kapsels, hoeden en veren als haar tijdgenoot Marie Antionette. Maar deze glamour had een keerzijde. Haar leven is qua tragiek te vergelijken met dat van Lady Diana. Georgiana, die met haar meisjesnaam ook Spencer heette, trouwde in 1774 met een van de rijkste en machtigste mannen van Engeland, de Fifth Duke of Devonshire. De prijs die ze daarvoor moest betalen was hoog.

The Duchess
portretten van Georgiana Cavendish door Joshua Reynolds en Thomas Gainsborough

Net als Marie Antoinette werd ze vele malen geportretteerd. De bekendste portretten zijn van Joshua Reynolds (1776) en Thomas Gainsborough (1787). Beide schilders namen opdrachten aan uit de hoogste kringen en waren tegelijkertijd elkaars grote rivalen.

The Duchess
still uit The Duchess

De hertogin van Devonshire was net als Marie Antoinette en Barry Lyndon vaak aan de speeltafel te vinden. In de jaren zeventig en tachtig van de achttiende eeuw hield bijna iedereen uit de hogere klasse zich met gokken bezig. In een scene waarin de hertogin en Charles Grey, haar minnaar in spe, aan de speeltafel broeierige blikken uitwisselen, is dat een duidelijke knipoog naar de beroemde scene uit Barry Lyndon.

The Duchess
Ralph Fiennes (rechts) is uitstekend gecast als de Duke of Devonshire. Aristocraten uit de achttiende eeuw waren meestal koudbloedige types. Joshua Reynolds laat met zijn portret van Giuseppe Baretti uit 1773 (links) zo´n man zien: de emoties staan in de ijskast.

Michael O Connor won driemaal een award voor het beste kostuumontwerp (Academy Award, BAFTA en Satellite Award). Production designer Michael Carlin werd genomineerd voor een oscar. Ook de set decoration van Rebecca Alleway is indrukwekkend. Net als in Barry Lyndon komt de achttiende eeuw weer tot leven, zowel in binnen- als buitenopnamen.

The Duchess of Devonshire’s Gossip Guide to the 18th Century
The Duchess [ imdb.com ]