vagabundos

gezien op DVD: Diarios de motocicleta (2004)

The Motorcycle Diaries DVDIk zal nooit vergeten dat op 11 november 1986, mijn allereerste dag in de tropen, bij de aankomst in Pucallpa het boek Het Trieste der Tropen van Claude Levy-Strauss in de bus gestolen werd. Mooiere herinneringen aan onze reis uit 1986 van drie maanden door Peru en Bolivia kwamen weer naar boven bij het zien van Diarios de motocicleta.

In deze Argentijnse film trekken twee jonge Argentijnen in 1952 op een motorfiets van Buenos Aires via Chili en Peru naar Venezuela. Een van hen is de 23-jarige Ernesto Guevara, die later bekend zou worden als Che Guevara. De reis die hij samen met zijn vriend Alberto dwars door Zuid-Amerika maakte, werd zijn initiatie in the real world. Net als Che liet ik mij op mijn drieëntwintigste inschepen in Pucallpa voor een bootreis over de Ucayali naar Iquitos.

Amazonia
De MN Florico waarop we in november 1986 over de Ucayali en Amazone voerden
Aquel vagabundo por nuestra ‘América’ me ha cambiado más
de lo que pensé

Ernesto “Che” Guevara

Geconfronteerd met de sociale ellende in Latijns Amerika en het leed in een Peruaanse leprakolonie aan de Ucayali besloot Ernesto Guevara daarna te gaan strijden tegen het onrecht.

In 1952 gaan twee Argentijnen, Ernesto Guevara, een 23-jarige student geneeskunde, gespecialiseerd in lepra-onderzoek en lijdend aan astma, en Alberto Granado, een 29-jarige biochemicus, samen op een motorreis door Zuid-Amerika, van Buenos Aires naar Venezuela, om daar Alberto’s 30e verjaardag te vieren. Ze maken hun reis op een oude Norton 500 motorfiets uit 1939, bijgenaamd La Poderosa, “de Machtige”. Gedurende de reis, van de Argentijnse pampa’s via de hoge Andes door de droge Atacamawoestijn en uiteindelijk in een leprakolonie in de Peruviaanse Amazonebekken, komen ze in aanraking met arbeiders, armen, zieken, onderdrukten en andere leden van de lagere klassen, wat voor beiden de manier waarop ze tegen het leven en hun bevoorrechte positie als leden van de hogere klasse aankijken verandert. Aan het einde van de film heeft Ernesto zich ontwikkeld van een jonge avonturier tot een politiek strijder.
 
Bron: nl.wikipedia.org

Diarios de motocicleta [ imdb.com ]