Italiëgangers [ 17 ]

Johann Georg von Dillis (1759-1841)

In de Alte Pinakothek in München zag ik een portret van de landschapsschilder Johann Georg von Dillis uit 1833. De 74-jarige Von Dillis oogt als een ernstige, ingetogen Biedermeier . Op zijn 23e werd hij priester gewijd en in zijn hart is hij dat misschien altijd gebleven. In de omgeving van Rome ontwikkelde hij zich tot landschapsschilder en stond hij onder invloed van de classicistische stijlprincipes van Claude Loraine.

In het onderstaande landschap dat in de Neue Pinakothek hangt, is dat duidelijk te zien. Het is een uitgebalanceerd pastoraal landschap met traditionele staffage: op de voorgrond een musicerend gezelschap en daar achter een herder. Zo keken ook zijn tijdgenoten Jacob Philipp Hackert (1737-1807) en Joseph Anton Koch (1768-1839) naar het Italiaanse landschap.

Dillis
Grottaferrata bij Rome 1796-1797
veduta van Johann Georg von Dillis

Von Dillis maakte in 1821, net als de Franse landschapsschilder Pierre Henri de Valenciennes (1750-1819) veertig jaar eerder, een uitgebreide studie van wolken. In het Lenbachhaus zag ik een serie tekeningen in wit krijt op grijsblauw papier. In het eerste kwart van de negentiende eeuw had de wolkenstudie van Luke Howard uit 1802 grote invloed op landschapsschilders.

Dillis
portret van Johann Georg von Dillis (detail) uit 1833 in de Alte Pinakothek in München

Von Dillis werd bij het grote publiek van zijn tijd vooral bekend door zijn betrokkenheid bij de totstandkoming van de Alte Pinakothek. Toen Ludwig I (1786-1868) van Beieren nog kroonprins was, had de 27 jaar oudere Von Dillis hem vergezeld op zijn reis door Italië. Von Dillis is tot aan zijn dood met hem bevriend gebleven en werd de eerste directeur van de Alte Pinakothek.

“As a museum building, the Alte Pinakothek was the product of a fruitful collaboration between two specialists on whom the King was able to call — the architect Leo von Klenze and the then director of the gallery, Johann George von Dillis. Much of their pioneering thought still makes itself felt today, from the now clearly obvious division into large halls and smaller cabinet-style rooms, plentiful daylight in the interior, and overhead lighting, which frees up wall space for paintings and ensures illumination without dazzle. The way in which paintings are presented in most art galleries in the world can also be traced back to the ideas of Dillis and Klenze.”
 
Bron: The Alte Pinakothek, Munich (2002) door Reinhold Baumstark, pagina 9
Dillis
informatiepagina over Johann Georg von Dillis op de website ludwigthefirst.weebly.com

meer Italiëgangers [ W&V ] | J.G. von Dillis [ de.wikipedia.org ]