twee paleizen [ 1 ]

woensdag 16 oktober in Schloss Wilhelmshöhe in Kassel
woensdag 23 oktober in het Koninklijk Paleis in Amsterdam

Afgelopen woensdag bezocht ik het Paleis op de Dam. Een week eerder was ik in Schloss Wilhelmshöhe in Kassel. Achteraf ontdekte ik dat er een verband bestaat tussen deze twee stadspaleizen. Beiden waren namelijk de residentie van twee jongere broers van Napoleon. Jérôme Bonaparte (1784-1860) resideerde in Schloss Wilhelmshöhe als de koning van het Koninkrijk Westfalen (1807-1813). Zijn broer Lodewijk Napoleon (1778-1846) was koning van het Koninkrijk Holland (1806-1810). Het stadhuis van Amsterdam werd ingericht als zijn residentie en heet sindsdien Koninklijk Paleis. Beide gebouwen hebben de grandeur die een Bonaparte zich toe-eigent.

Stadhuis 1673
Gerrit Berckheijde 1673
het stadhuis van Amsterdam
Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte had echter wel redelijk moeite met de taal. Zo beweerde hij ‘konijn van Olland‘ te zijn in plaats van koning van Holland. Er veranderde veel onder de nieuwe koning zo zouden religieuze minderheden zoals Joden en katholieken meer rechten hebben gekregen. Er was echter ook kritiek op Lodewijk Napoleon Bonaparte omdat hij veel geld uitgaf aan luxe paleizen in Nederland terwijl de bevolking zeer arm was.
 
Bron: krijgsmacht.nl

Het Amsterdamse stadhuis van architect Jacob van Campen werd gebouwd na de godsdienstvrede van Münster. Pas zeventien jaar later, in 1665, was het voltooid. Schloss Wilhelmshöhe, gebouwd door de hugenoot Simon Louis du Ryhet, is van recenter datum.

Schloss Wilhelmshöhe
Johann Erdmann Hummel ca. 1800
Schloss Wilhelmshöhe in Kassel
König Jérôme Bonaparte wurde von den Bürgern Kassels als „König Lustig“ oder auch „König Lustik“ bezeichnet, da sich seine deutschen Sprachkenntnisse in den Sätzen „Morgen wieder lustig!“ und „lustik, lustik demain encore lustik“ erschöpft haben sollen; dieser Name soll darüber hinaus auch seinen Regierungsstil charakterisiert haben.
 
Bron: de.wikipedia.org

Toen Jérôme Bonaparte in Schloss Wilhelmshöhe kwam wonen, was het nog geen 25 jaar oud. Net als zijn oudere broer Lodewijk liet hij zijn paleis opnieuw inrichten. Daar is weinig meer van te zien want in de oorlog werd het zwaar gehavend. Het Koninklijk Paleis in Amsterdam werd door Lodewijk Napoleon in neoclassicistische stijl ingericht. Daardoor ademen de vertrekken niet meer de oorspronkelijke sfeer van de zeventiende eeuw. De collectie empire meubelen die de eerste koning van Holland bij zijn vertrek in 1810 achterliet, is een van de belangrijkste ter wereld.

Koninklijk Paleis Amsterdam | Schloss Wilhelmshöhe Kassel