Spaans spektakelstuk [ 3 ]

Castillo de Belmonte als filmdecor in El Cid (1961)

El CidEl Cid (1961) is een van de grootst opgezette spektakelfilms uit de geschiedenis. De film werd opgenomen toen het genre van de epische film op haar hoogtepunt was. Er werd op locatie gedraaid in Spanje terwijl de interieurscènes in de Cinecittà  in Rome werden opgenomen. Begin zestiger jaren waren de loonkosten in Spanje en Italië stukken lager dan in Hollywood en voor de grote filmmaatschappijen werd het gewoonte om spektakelfilms met veel figuranten in Zuid-Europa te draaien. Er waren bovendien indrukwekkende landschappen die zeer geschikt waren voor historische drama’s en westerns.

BelmonteAnders dan in de Verenigde Staten is in het oude Europa de geschiedenis overal aanwezig. Voor El Cid hoefden daarom geen kastelen van multiplex gebouwd te worden, want in Spanje zijn relatief nog veel middeleeuwse burchten goed bewaard gebleven. In El Cid zien we vier bekende Spaanse kastelen: Ampudia, Peñíscola, Torrelobatón en Castillo de Belmonte. Peñíscola ligt op een landtong in de Middellandse Zee. Het figureert als het middeleeuwse Valencia in het laatste uur van de film. Castillo de Belmonte bij Cuenca is te zien als achtergrond bij het toernooi en figureert als de stad Calahorra.

Castillo de Belmonte
Castillo de Belmonte in 1961 in El Cid

Martin Scorsese over El Cid
“El Cid is one of the greatest epic films ever made. Anthony Mann’s sense of composition, his use of space, and his graceful camera movements bring to life an ancient tapestry where the transformation of an ordinary man into a legend become almost a mystical experience.“

castillodebelmonte.com