het beeld van het wilde westen [ 3 ]

vrijdag gezien op BBC 2: How the West was won (1962)

How the West was wonFilm is een ideaal middel bij het vormen van een beeld van het verleden. Toch hebben we ook hier (of juist hier?) te maken met de verstrengeling van historische werkelijkheid en mythevorming.

De western is zo vergroeid met de Amerikaanse ziel (Charleton Heston zei ooit: “America is made for westerns“), dat het bijna onmogelijk is om te zien waar de werkelijkheid ophoudt en de mythe begint. How the West was won schetst een heroïsche geschiedenis van het Wilde Westen tussen 1830 en 1880 vanuit het perspectief van drie generaties. De film was in 1962 een ambitieus project. Er werd gefilmd in peperduur cinerama en er was een sterbezetting. In vijf verhalen worden episodes uit de Amerikaanse geschiedenis naar voren gebracht.

How the West was won
The Rivers (1830)
The Plains (1850)
The Civil War (1861–1865)
The Railroad (1868)
The Outlaws (1880)

How the West was won biedt niet alleen een brede maar ook een heroïsche en patriottische blik op de geschiedenis van het Wilde Westen. De voice over van Spencer Tracy heeft die zelfverzekerde toon die men in Amerika vóór het Vietnamdebacle nog aansloeg. Maar vooral het panoramische Cinerama is verantwoordelijk voor een weidse blik zodat de prairie ook op het scherm te ervaren is. In The Big Country (1958) was ook al gekozen voor een aspect ratio van 2.35 : 1 om de uitgestrektheid van de central plains te benadrukken.

Technirama werd overigens geprojecteerd op een gebogen projectiescherm. Op televisie gaat dit effect verloren. Bovendien komt het brede beeld geforceerd over. Doordat er met drie camera’s simultaan gefilmd is, bevindt de actie zich meestal in het midden. Zo heb je steeds het gevoel naar een drieluik te kijken.

How the West was won
How the West was won
werd opgenomen in Cinerama
Out of their rude settlements, their trading posts came cities to rank among the great ones of the world. All the heritage of a people free to dream, free to act, free to mold their own destiny.

Aan het einde van de film wordt het patriottische nog eens over de toppen van de Rocky Mountains getild. Propagandafilms mogen dan misleiden, de makers weten precies hoe ze ons kippenvel kunnen bezorgen. Of ze nu uit Moskou of Hollywood komen.

The west was won by its pioneers, settlers, adventurers is long gone now. Yet it is theirs forever, for they left tracks in history that will never be eroded by wind or rain – never plowed under by tractors, never buried in compost of events. Out of the hard simplicity of their lives, out of their vitality, of their hopes and sorrows grew legends of courage and pride to inspire their children and their children’s children. From soil enriched by their blood, out of their fever to explore and be, came lakes where once there were burning deserts – came the goods of the earth; mine and wheat fields, orchards and great lumber mills. All the sinews of a growing country. Out of their rude settlements, their trading posts came cities to rank among the great ones of the world. All the heritage of a people free to dream, free to act, free to mold their own destiny.
 
Bron: imdb.com

De Verenigde Staten vormen in eigen ogen niet alleen the most beautiful country in the world met majestueuze landschappen zoals de schilders van The Hudson River School in de negentiende eeuw lieten zien. Maar boven alles is het the most wonderful country in the world, het land van The American Dream. Deze mythe, de mythe van het Beloofde Land, trok de pioniers en de immigranten uit Europa aan zoals de kaarsvlam de motten aantrekt. Velen verbrandden in de vlam, maar de droom bleef lang bestaan. Want geschiedenis wordt vooral geschreven door de overwinnaars. In 1962 voelde de gemiddelde Amerikaan zich nog een winnaar en dat gevoel kon hij doorgeven aan zijn kinderen door ze mee te nemen naar deze film. How the West was won werd in de VS dan ook een commercieel succes.

The promised land – the promised land – the promised land!
The promised land, the land of plenty rich with gold
Here came dreamers with Bible, fist and gun
Bound for land, across the plains their wagons rolled
Hell bent for leather – that’s how the West was won
 
Side by side they tamed the savage prairie land
Nothing stopped them – no wind nor rain nor sun
Side by side these pioneers from ev’ry land
All pulled together – that’s how the West was won
 
And they sang of the day when they would rest their boots
In a land where the still waters flow
Where the dreams of a man and wife could put down roots
And their love and the seeds of love would grow
And grow and grow!
 
Dream by dream they built a nation on this land
Forged in freedom for ev’ry mother’s son
Here it is, the beautiful the promised land
We won’t forget them and how the West was won!
 
Bron: daveswarbirds.com

How the West was won [ imdb.com ]