knap geschilderd

underpaintings.blogspot.nl van Michael Innis

Michael Innis is een Amerikaanse kunstschilder en blogger. Op Underpaintings (zevende jaargang) vind je van alles over klassieke olieverftechnieken. De illusionistische schilderkunst die hier gebruik van maakt, wordt in Amerika tot de Fine Arts gerekend. In tegenstelling tot Modern Art, waar schilders zich hebben aangepast aan de dominante opvatting over kunst, wordt er binnen de Fine Arts op een ambachtelijke manier geschilderd vanuit een ouderwetse visie: kunst representeert de werkelijkheid en reflecteert niet overmatig op zichzelf. Verdieping kan op meer waardering rekenen dan vernieuwing. Fine Arts zijn zeker niet zo hip als Modern Art. In de praktijk blijken het vaak twee gescheiden werelden.

underpaintings.blogspot.nl
underpaintings.blogspot.nl
Een ambachtsman oefent zijn métier zo goed mogelijk uit en hoeft geen visionair te zijn.

Als het over schilderkunst gaat, heb ik meer met Fine Arts dan met Modern Art, maar één ding staat mij bij Fine Arts soms tegen: het is allemaal zo knap geschilderd! Ik kan erg genieten van virtuositeit, maar als een schilderij teveel op een foto lijkt, we noemen dat dan hyperrealistisch, raakt het me uiteindelijk toch niet. Er moet voor mij iets gebeuren met de verf, iets magisch. De verf moet een illusie scheppen, iets anders oproepen, maar tegelijkertijd mag de verf gewoon zichzelf blijven.

Nu zijn verbeelding en visie op schilderkunst niet de sterkste punten van de hyperrealistische schilderkunst. En zo moet het misschien ook zijn: een ambachtsman oefent zijn métier zo goed mogelijk uit en hoeft geen visionair te zijn. Maar bij kunst verwacht je toch iets extra´s, iets dat boven het ambacht uitstijgt.

underpaintings.blogspot.nl