nostalgie

De foto’s van de Amsterdamse fotograaf Jacob Olie zijn goed vertegenwoordigd in het Gemeentearchief van Amsterdam. In de webwinkel van het Gemeentearchief kun je behalve reproducties van zijn foto’s ook het boek Jacob Olie Jbz bestellen.

Jacob Olie geniet bekendheid als gedreven fotopionier en portretfotograaf maar vooral is hij beroemd geworden als de man die het beeld van 19de eeuws Amsterdam heeft vastgelegd op de gevoelige plaat. En dat terwijl de fotografie niet meer dan een liefhebberij was. Zijn dagelijks brood verdiende deze amateurfotograaf met andere werkzaamheden, eerst als timmerman en bouwkundige, later als tekenleraar en directeur van de eerste ambachtsschool van Nederland.
 
Olie maakte zijn eerste opnamen waarschijnlijk in de zomer van 1861. Hij bouwde eigenhandig een camera. Ook sneed hij zelf uit vensterglas de glasplaatnegatieven. Fotografen gebruikten indertijd het zogenaamde natte collodium procédé. Daarbij werd een natte glasplaat in de camera geplaatst. Het was zaak om de nog steeds natte plaat direct na de opname in de donkere kamer te ontwikkelen. Door deze technische beperkingen kon Olie alleen in zijn eigen omgeving fotograferen.
Jacob Olie
Het Paleis voor Volksvlijt gezien vanaf de Weteringschans, 1892

Het Paleis voor Volksvlijt werd in 1864 op initiatief van Samuel Sarphati gebouwd maar brandde in 1929 af. Nu staat het gebouw van de Nederlandsche Bank er. De Stichting Paleis voor Volksvlijt die o.a. door Wim T. Schippers in juni 2002 werd opgericht, wil het gebouw herbouwen. Hoe deze plek in Amsterdam er in 1900 uitzag, is te zien in een animatie. Op de website amsterdam.nl is meer te lezen over het Paleis voor Volksvlijt.