stikken in extase [ 2 ]

Noord Nederlands Orkest voert Mysterium van Alexandr Skrjabin uit

Op 7 februari schreef ik hier over de Russische componist Alexandr Skrjabin. Vanavond zijn in Leeuwarden en morgenavond in Groningen twee uitvoeringen door het Noord Nederlands Orkest van zijn magnum (lees: megalomane) opus Mysterium

In het derde deel van de serie „Grenzeloze Genieën’ maakt u kennis met – of sterker nog: ondergaat u – het gedachtegoed van de Russische componist Alexander Scriábin (1871-1917), één van de meest uitzonderlijke figuren uit de muziekgeschiedenis die u wellicht al kende van zijn werk Prometheus. Zijn oeuvre is volledig doortrokken van zijn obsessie voor symbolisme en oosterse religie, met name de richting die later tot de Soefibeweging zou leiden. Scriábins levensdoel was een magnum opus tot stand te brengen dat publiek en uitvoerenden tot een hogere vorm van spiritualiteit zou transformeren. Mysterium zou het gaan heten en L„Action Préablable zou daar als voorbereidende handeling aan vooraf gaan.
 
Het moest de perfecte versmelting van klank, kleur, licht, geur en architectuur worden en als Gesamtkunstwerk zou het Der Ring des Nibelungen van Wagner ver overtroffen hebben áls het ooit tot stand was gekomen. Als gevolg van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en Scriábins kwakkelende gezondheid heeft het helaas nooit zo ver mogen komen. Wel had Scriábin reeds een schetsmatige opzet voor het project gemaakt en daaruit kon bovendien worden opgemaakt dat zijn latere pianowerken er de eerste compositorische aanzetten toe vormden. Op basis van deze informatie heeft de Russische componist Alexander Nemtin tussen 1972 en 1996 een buitengewoon knappe uitwerking in drie delen van L„Action Préalable voor orgel, piano, gemengd koor, vocaliserende coloratuursopraan en groot orkest tot stand gebracht. Deze uitwerking doet zeker recht aan Scriábins gedachtengoed. Nog niet eerder werd dit hoog oplaaiende, extatische en bedwelmende drieluik in Nederland compleet uitgevoerd. Bent u benieuwd of u voor psychedelische vervoering vatbaar bent? Onderga dan dit muzikale equivalent van een rollercoaster die het NNO, solisten Austbø en Narucki en het Noord Nederlands Concertkoor samen met Capella Frisiae u presenteren.
 
Bron: noordnederlandsorkest.nl