post uit Duitsland [ 1 ]

postzegels van Otto Rohse (*1925)

Met miljoenen anderen ben ik opgegroeid met de grafische ontwerpen van R.D.E.Oxenaar (*1929). De serie bankbiljetten die hij tussen 1966 en 1985 ontwierp, zijn het bekendst. Maar Oxenaar ontwierp ook ander waardepapier.

Als postzegelverzamelaar raakte ik al vroeg bekend met zijn grafische ontwerpen voor postzegels. Zo kan ik mij nog heel goed de eerste postzegels van Ootje Oxenaar herinneren. Dit waren de kinderpostzegels uit 1968 met sprookjesfiguren. Ze hebben eenzelfde uitstraling als de eerste serie bankbiljetten met Frans Hals (10 gulden), Sweelinck (25 gulden), De Ruyter (100 gulden) en Spinoza (1000 gulden) uit 1966. (Vondel op de 5 gulden volgde in de jaren zeventig.) Ik noem het ‘feel good modernisme’: gestileerde vormen, heldere kleuren, gesloten contouren. Anders dan zijn collega Wim Crouwel ontwikkelde Oxenaar zich nooit tot een hard edge modernist.

Otto Rohse 1969
Europäisches Naturschutzjahr (1970)
ontwerp van Otto Rohse uit 1969

Afgelopen week ontdekte ik een ‘Duitse Oxenaar‘. De graficus Otto Rohse is een generatiegenoot en dat is goed te zien. Als grafici ontwikkelden zij zich vanaf de jaren veertig en kregen de optimistische mid century modern met de paplepel ingegoten. Deze stijl kenmerkt zich door heldere gestileerde ontwerpen en abstraherende vormen, zonder dat de voorstelling puur abstract wordt.

Otto Rohse
uit de serie Deutsche Bauwerke aus zwölf Jahrhunderte (1966) van Otto Rohse

Rohse ontwierp veertig jaar lang tussen 1955 en 1995 regelmatig postzegels voor de Deutsche Bundespost. Ook met zijn postzegelontwerpen, raakte ik heel vroeg bekend. De eerste, langlopende serie frankeerzegels waarmee een hele generatie Duitsers vanaf 1966 is opgegroeid, is een mooi voorbeeld van zijn grafische stijl. De postzegels met gravures van historische monumenten (waaronder bovenstaande trapgevel uit Flensburg) zijn eenkleurig en in plaatdruk.

Otto Rohse 1969
de complete serie Deutsche Bauwerke aus zwölf Jahrhunderte (1966)

De meeste ontwerpen van Rohse zijn meerkleurig en herkenbaar door zijn grafische stijl. In de veertig jaar dat hij voor de Deutsche Post postzegels ontwierp, verbeeldde hij vooral historische gebouwen en Duitse landschappen, meestal op een panoramaformaat, een langwerpig formaat dat je bij Nederlandse postzegels bijna nooit ziet, maar dat in Duitsland zeer gangbaar is.

Otto Rohse
Europäisches Denkmalschutzjahr (1975)
van Otto Rohse
Einer breiten Öffentlichkeit bekannt wurde Otto Rohse – wenn auch meist unbewusst – durch die Gestaltung von Briefmarken und Briefmarkenserien für die Deutsche Bundespost, die er zwischen 1955 und 1995 entwarf, wobei die Dauerserie Deutsche Bauwerke aus zwölf Jahrhunderten aufgrund ihrer Bedeutung im Postkrieg besonders erwähnt werden sollte.
 
Otto Rohse wurde 1985 in Hamburg mit der Biermann-Ratjen-Medaille für national und international unübertroffene handwerkliche und künstlerische Qualität“ und 2002 mit dem Gutenberg-Preis (Gutenberg-Gesellschaft) der Stadt Mainz ausgezeichnet.
 
Bron: de.wikipedia.org
Otto Rohse
1000 jaar Kloster Walsrode 1986

De postzegels van Otto Rohse zijn allemaal in hoge resolutie te zien op briefmarken-bilder.de.

Otto Rohse
600 jaar Universiteit Heidelberg 1986

postzegels van Louis Jäger | postzegels van Georg Malin