Dagelijks archief: woensdag 4 mei 2005

the grey zone

vanavond om 22.05 op RTL5: The Grey Zone (2001)
the Grey ZoneThe Grey Zone vertelt het verhaal van het 12e Sonderkommando dat in opstand komt. Een Sonderkommando bestond uit Joden die in ruil daarvoor, naar kampmaatstaven, grote privileges genoten. Zij moesten helpen bij de uitroeiing van de Joden door ze naar de gaskamers te begeleiden, om vervolgens na het “douchen” de lijken op te ruimen en in de ovens te verbranden. In het 12e commando willen de mensen niet langer meewerken aan het uitroeien van de Joden. Het valt ze steeds zwaarder en door middel van een opstand trachten ze te voorkomen dat er nog meer mensen naar de gaskamers worden geleid. Hun opstand heeft niet als doel te ontsnappen, maar de ovens waar de lijken moeten worden verbrand op te blazen.
Bron: filmvisie.nl

Primo Levi’s Greyzone

historisch spektakelstuk [ 2 ]

met Patrick gezien in de bioscoop: Kingdom of Heaven (2005)

De historische spektakelfilm is weer helemaal terug. Gladiator, Troy, Alexander de Grote en nu dan Kingdom of Heaven over een kruisridder aan het einde van de elfde eeuw. Ridley Scott de gedoodverfde opvolger van Cecil .B. DeMille regiseerde dit heldenepos waarvan de cast o.a. gevormd wordt door Orlando -Legolas- Bloom (en Paris in Troy), Jeremy Irons, Liam Neeson en Eva Green. De kruistochten zijn na 9/11 een gevoelig thema en de politieke interpretatie is voorspelbaar. De held van het verhaal probeert christenen en moslims met elkaar te verzoenen, maar wordt daarin tegengewerkt door (christelijke) fanatici.

still uit Kingdom of Heaven (2005)

Kardinaal Ratzinger heeft gelijk wanneer hij zegt dat het Avondland, en in het verlengde daarvan de Nieuwe Wereld, in de postkoloniale tijd zijn eigen geschiedenis en identiteit lijkt te haten (om onszelf daarmee een goed gevoel te geven). In de kruistochten ging het in de eerste plaats om een geestelijk doel: de bevrijding van en veiligstelling van de heilige plaatsen voor de pelgrims. Maar wie raakt dat tegenwoordig nog? Dus worden de kruistochten uitgelegd als agressieve Westerse en christelijke expansie tegen de islamitische wereld. En is die neo-crusader uit Washington ook geen fundamentalistische christen? Een puzzel van drie stukjes die iedere peuter kan leggen. Onze christelijke geschiedenis is minstens zo erg dan de islamitische geschiedenis en we voelen ons weer wat beter.

Kingdom of heaven

Europa

Gisteren viel de oproepingskaart voor het referendum op de deurmat, vandaag over vier weken is het zover. Het ziet er vooralsnog naar uit dat de Nederlandse bevolking tegen de Europese grondwet gaat stemmen. Een peiling van Elsevier online gaf afgelopen maandag aan dat na ruim 7000 stemmen slechts 13 procent voor gaat stemmen en 63 procent tegen de Europese grondwet.

poll Elsevier 2 mei 2005

klik op de afbeelding om de huidige stand te bekijken op elsevier.nl
referendumwijzer 4 mei 2005
de tussenstand op referendumwijzer.nl is na ruim 30 duizend stemmen 41,6 procent voor en 58,4 procent tegen

Nog steeds in dubio? Laat jezelf testen door de referendumwijzer