Dagelijks archief: donderdag 27 november 2008

volksziekte nummer een

nieuwe uitgave van Over de vertwijfeling van Søren Kierkegaard

Over de vertwijfelingIn de jaren tachtig kocht ik voor een knaak een muffe Prisma Pocket uit 1963 van Kierkegaard‘s bekende werk uit 1849. Nu is er voor € 31,50 een nieuwe uitgave bij Uitgeverij Boom verschenen. In Trouw stond gisteren een interview met de filosoof Andries Visser over dit boek, waarin Kierkegaard de vertwijfeling van dichtbij bekijkt. Vertwijfeling komt vaker naar boven bij treurige gebeurtenissen, zoals bij de dood van een geliefde. Een ernstige zaak die met ontzettend veel verdriet gepaard gaat. Andries Visser zegt daarover: „Als dit vervolgens leidt tot de langdurige en wanhopige gedachte „mijn leven is afgelopen want mijn grote liefde is dood„, dan lijkt die vertwijfeling te komen door het sterven van de geliefde. Volgens Kierkegaard was die wanhoop al aanwezig. Het leven lag voor jou in het bestaan van die ander.“

God heeft ons als zelf gesteld.
Hij heeft ons dat zelf, die eigenheid gegeven en daarom
staat ieder in relatie tot Hem.
Ook als je je daar niet
van bewust bent.
De uiteindelijke oplossing voor vertwijfeling ziet de gelovige Kierkegaard in het christendom. „God heeft ons als zelf gesteld“, aldus de Deense filosoof; Hij heeft ons dat zelf, die eigenheid gegeven en daarom staat ieder in relatie tot hem. Ook als je je daar niet van bewust bent. Visser: „Vertwijfeling is een uiting van het verlies van vertrouwen. Iemand die vertwijfeld raakt omdat hij zijn kapitaal verloor, vertrouwde op zijn geld in plaats van op zichzelf en op God. Vertrouwen heeft met „geloven„ te maken en betekent dat er altijd nog een mogelijkheid is. Voor sommigen is de gedachte „bij God is alles mogelijk„ een cliché. Maar ze kan ook iets heel wezenlijks inhouden. Een gelovige houdt in moeilijke tijden hoop.“
 
Bron: meer.trouw.nl
Søren Kierkegaard
Søren Kierkegaard (1813-1855) op een postzegel uit Denemarken

De ziekte tot de dood
is een boek over het zelf, over de geest, over bewuste en onbewuste vertwijfeling, die soms plotseling aan het licht komt als ongeluk ons treft, of juist geluk. Anti-Climacus, de auteur die Kierkegaard opvoert als de schrijver van het boek waarvan hijzelf de „uitgever„ is, beschouwt vertwijfeling, en dan vooral de onbewuste vertwijfeling, als volksziekte nummer één. Het is een aandoening waar ieder mens doorheen moet. Het voorbijgaan aan vertwijfeling en het verzuim na te denken over je eigen positie gaan uiteindelijk ten koste van jezelf. De ziekte tot de dood, het derde deel in de serie Boom religie, is een onmisbaar boek voor theologen, psychologen en filosofen, en een aanrader voor een algemener publiek.

Bron: uitgeverijboom.nl

sorenkierkegaard.nl