Dagelijks archief: maandag 21 september 2009

de drie grote verwondingen

vandaag is het de 149e sterfdag van Arthur Schopenhauer (1788-1860)
De mensheid heeft enige dingen van mij geleerd die zij nooit zal vergeten

Arthur Schopenhauer

Arthur SchopenhauerIk ben nu al benieuwd hoeveel aandacht er volgend jaar besteed gaat worden aan de 150e sterfdag van Arthur Schopenhauer. Maar het staat voor mij al vast dat die aandacht in het niet zal vallen vergeleken bij de mediahype die er dit jaar rond Darwin is georganiseerd. Toch heeft het gedachtengoed van ‘de Schoop’ evenals de evolutietheorie een aardbeving in ons collectieve zelfbewustzijn teweeggebracht. Schopenhauer-biograaf Rüdiger Safranski schrijft dat Schopenhauer het vooruitgangsoptimisme van de Verlichting radicaal heeft afgebrand door op de ‘drie grote verwondingen’ van de menselijke grootheidswaanzin te wijzen. Schopenhauer zelf heeft daarbij voor het eerst de kosmologische verwonding onder woorden gebracht:

“In de oneindige ruimte talloze lichtende bollen, met om iedere bol in hun baan telkens een duizendtal kleinere belichte bollen die, van binnen heet, met een gestolde koude korst overdekt zijn, waarop een schimmellaag levende en kennende wezens heeft voortgebracht.“

Sigmund Freud heeft de psychologische verwonding verder uitgewerkt en aangetoond dat het onbewuste ons bewustzijn beheerst. Ons bewuste ik blijkt geen baas in eigen huis. De biologische verwonding is door Charles Darwin blootgelegd: de mens blijkt volgens de evolutietheorie een dier waarbij de intelligentie het gebrek aan instinct en de gebrekkige fysieke aanpassing aan de omgeving moet compenseren. Van de ontdekkingen van Schopenhauer, Freud en Darwin word je ‘niet vrolijk’. Nietzsche die zelf nog een stapje verder ging dan zijn pessimistische leraar en in 1860 al kennis nam van The Origin of Species heeft de verwondingen tot in het uiterste uitgewerkt en heeft dat tenslotte niet kunnen dragen. De moderne mens die niet wil wegkijken van deze drie verwondingen, zal er net als Schopenhauer, Darwin, Freud en Nietzche mee worstelen.

Rüdiger Safranski : De onuitroeibare wil tot doormodderen

golf van melancholie

weer eens geluisterd naar Martha’s Harbour (1988) van All About Eve

All About Eve heeft sinds 1987 in Engeland al 16 hitsingles gescoord maar is in Nederland tamelijk onbekend gebleven. Martha’s Harbour vond ik laatst terug op youtube en er spoelde een golf van melancholie over mij heen.

All About Eve Martha’s Harbour

Martha’s Harbour

All About EveI sit by the harbour
The sea calls to me
I hide in the water
But l need to breathe

You are an ocean wave my love
Crashing at the bow
I am a galley slave my love
If only I would find out the way
To sail you…
Maybe Ill just stow away…

Ive been run aground
So sad for a sailor
I felt safe and sound
But needed the danger

All About Eve
All About Eve toen (boven) en nu (onder)
This song happened by accident when we were recording the first album. It was one of those things when we had the day off and we were sat in this very idyllic setting beneath a willow tree besides a stream by this beautiful residential recording studio and it just came out so naturally. It was a miracle of a little song and its very dear to us because of that, because it was very pure, a really happy accident. Everybody went to the pub and we put it down and by the time they got back Martha’s Harbour was committed to tape. Martha’s Harbour is a fictitious backdrop for this happening.
 
Julianne Reagan in een BBC interview

All About Eve [en.wikipedia.org] | julianneregan.net

If you can make it here …

gisterenavond gezien op Nederland 2: The New York Connection
aflevering 1: New York en the American Dream

Aardige documentaireserie waarin verschillende minireportages heden en verleden met elkaar verbinden. Dirk van Weelden bezocht zo een nazaat van de familie Staats die al vanaf de zeventiende eeuw aan de Hudson woont ten noorden van Manhattan in een huis dat waarschijnlijk het oudste uit deze streek is. De familie heeft een eigen kerkhof waar o.a. Joachim Staats (1654-1712) begraven ligt. Zijn grootvader Abraham Staats was een van de eerste kolonisten en kwam in 1617 al naar Nieuw-Nederland. De Amerikaanse nazaten die er nu wonen, behoren alweer tot de tiende generatie. Toch blijven ze hun Nederlandse wortels koesteren door bij hun huis de Nederlandse vlag te laten wapperen. Verder zien we Van Weelden in Manhattan waar hij aan de rand van Central Park een droomappartement van 51 miljoen bezichtigt. Nadat hij zich vergaapt heeft aan het adembenemende uitzicht, komt er een jonge vrouw binnen die belangstelling heeft. Haar rijke pa wil het misschien wel voor haar kopen. ‘Een verstandige beslissing’ meent de makelaar.

de afleveringen
er volgen nog drie afleveringen
op 27 september, 4 en 11 oktober
(klik op de afbeelding voor de eerste aflevering)
In The New York Connection gaat schrijver en filosoof Dirk van Weelden in het New York van vandaag op zoek naar de vroege geschiedenis van de stad. Hij onderzoekt welke lijnen getrokken kunnen worden van het Hollandse verleden naar het New York van nu. Hoe zag die samenleving er toen uit? Welke Hollandse elementen zien we nu nog terug? Historische vertellingen uit de 17e eeuw worden gekoppeld aan actuele thema’s.
 
Bron: avro.nl

The New York Connection [ avro.nl ]