Dagelijks archief: maandag 1 mei 2006

75 jaar

Het Empire State Building bestaat vandaag precies 75 jaar

Het Empire State Builing is twee weken ouder dan mijn moeder en 379 meter langer. Op 13 mei 2000 was ik de na Benito Mussolini , Fidel Castro, Lassi en andere vip’s de zoveel miljoenste bezoeker die bovenop een kijkje ging nemen.

de eerste verdiepingen in 1930
De eerste 16 verdiepingen in het voorjaar van 1930. Een jaar later zou het ESB met 102 verdiepingen nog veertig jaar lang het hoogste gebouw ter wereld zijn.
Het Empire State Building is gebouwd naar aanleiding van een “competitie“ tussen Walter Chrysler, van de Chrysler Corporation, en John Raskob, oprichter van General Motors. Het doel van de competitie was om te zien wie het eerst het hoogste gebouw ter wereld kon bouwen. Om de strijd te winnen zocht John Raskob in 1929 een groep investeerders bij elkaar en samen hebben zij de opdracht gegeven tot de bouw van deze wolkenkrabber.
 
Op 22 januari 1930 werd kon al worden begonnen met de bouw van de 381 meter hoge toren en mede door de gedrevenheid van de bouwvakkers was het gebouw al klaar op 1 mei 1931, dit was ruim voor de geplande datum.
 
Op diezelfde dag opende toenmalig president Herbert Hoover het gebouw door vanuit zijn kantoor (in Washington D.C.) op een knop te drukken waardoor de lichten van het Empire State Building aan gingen. In 1945 heeft het gebouw ernstige schade opgelopen doordat er tijdens zeer dichte mist een bommenwerper tegen de muur van de 79e verdieping aanvloog.
 
Het gebouw is vanaf 1931 tot de bouw van het World Trade Center in 1971 het hoogste gebouw ter wereld geweest. Nadat het World Trade Center door de terroristische aanslagen op 11 september 2001 werd vernield is het Empire State Building weer het hoogste gebouw van de stad.
 
Bron: nl.wikipedia.org
arbeider

Overigens lezen we op de official website dat de spits van het ESB gisterenavond oranje verlicht was:

Orange/Orange/White
“NYC Goes Orange”/Food Bank for NYC
22nd Anniversary/Food Bank of NYC
Anniversary of Food Bank for NYC
ASPCA’s 140th Anniversary
Netherlands’ Queens Day
Walk to End Domestic Violence
 
Bron: esbnyc.com/tourism/tourism_lightingschedule

Official Website | bouwfoto’s 1930/1931 | virtual tour