Dagelijks archief: maandag 8 mei 2006

Grieks-Italiaans drama

gezien: Captain Corelli’s Mandolin (2001) van John Madden
zaterdagavond, Net 5

Afgelopen zaterdag zag ik deze film voor het eerst. Het melodramatische wekte al snel irritatie op, maar geboeid door het historische en geografische decor, bleef ik de film tot het einde uitzien. Vandaag friste ik mijn historische kennis weer even op met een duik in Geert Mak’s In Europa. Op pagina 671-676 verhaalt hij over het drama van Cephallonia, het bombardement van de hoofdstad Argostoli en de minstens zo vernietigende aardbeving van 1953. Over de Italiaanse bezetting die uitliep in een drama, noteert hij het volgende ooggetuigeverslag uit de mond van de toen (in 1999) 89-arige Helena Cosmetatos:

“We hadden goede jaren met de Italianen. Toen ik hier in 1941 met het schip aankwam -je moest toen nog met een klein bootje nar het strand- verloor mijn zoontje bij het overstappen een sandaaltje in zee. Onmiddellijk renden twee Italiaanse soldaten het water in om het op te duiken. Dat was mijn eerste kennismaaking met de bezetters.”
 
Ze wijst de weg naaar het musem, ik moet zelf maar eens gaan kijken. In de middaghitte blader ik door de archiefmappen met brieven en instructies van de Italiaanse bezetter uit 1942, foto’s van vrolijk marcherende soldaten, lachende mannen met een meisje op de motorfiets, en dan een stel clandestiene opnamen van diezelfde jongens, scheef liggend, kapotgeschoten tegen een muur.
 
Bron: geertmak.nl
Cephallonia Cephallonia
De idyllische schoonheid van het Griekse Cephallonia wordt ruw verstoord door de invasie van Italiaanse soldaten op het eens zo rustige eiland. Kapitein Antonio Corelli is een onverwoestbaar joviaal type met een passie voor de mandoline. In eerste instantie vervreemdt hij zich van de dorpelingen, waaronder Pelagia, de dochter van de dorpsdokter. Pelagia, een vrouw met een sterke wil en een goede opleiding, is aanvankelijk voor het hoofd gestoten door het gedrag van de Italiaanse officier, maar geleidelijk aan wordt ze toch gevoelig voor zijn charmes wanneer ze gedwongen worden de woning van haar vader te delen. Als de verloofde van Pelagia, een lokale visser, het leger is ingegaan, worden de gevoelens tussen Antonio en Pelagia steeds sterker.
 
Bron: moviemeter.nl
Cephallonia Cephallonia
From 1940 to 1943 Kefalonia was dominated by the Italians. In September 1943, during the Italian- German conflict, thousands of Italian soldiers from the Acqui division were slaughtered by the Germans. During the same period Argostoli and the settlements around were bombed by the German bombers resulting in many deaths and property destruction.
The short German domination was very trying for the population, as many resistance fighters were executed by the German occupation army only to be followed by the fierce civil war.
The earthquake of 1953 changed the island thoroughly and altered its course in history. Argostoli and most of the villages were totally ruined with a great number of injured and dead. In the years following the earthquake, migration and maritime employment emerged as the solution to unemployment. This resulted in a sharp decline in population and cultural, economic and social inertia.
 
Bron: argostoli.gr

www.captain-corellis-mandolin