Dagelijks archief: woensdag 10 mei 2006

vermeer heeft al gewonnen

Trouwlezers nomineren 10 schilderijen waaruit
het mooiste schilderij van Nederland gekozen gaat worden

Vandaag staat in Trouw de definitieve lijst met 10 schilderijen waaruit het mooiste schilderij van Nederland gekozen kan worden. De figuratieve schilderijen voeren de boventoon: ‘Onze’ grote vier, Vermeer (2x), Rembrandt, Van Gogh en Mondriaan, vullen de helft van de lijst. Dan volgen Breughel, Mesdag, De Koning, de ‘jonge hond’ Zandvliet en de onbekende Dozy.

Kiezen was voor mij niet moeilijk: Vermeer! Maar toen werd het toch nog lastig. Want welke vind ik nu mooier, het Gezicht op Delft of het Meisje met de Parel? Bij beiden staat de tijd volmaakt stil en is er volkomen rust. Ik maakte een keuze. Toen ik naar de uitslag keek (na 720 stemmen) zag ik dat bijna de helft (42%) van alle stemmers mij al was voorgegaan: beide Vermeers staan bovenaan de lijst en houden elkaar volmaakt in evenwicht.

mooiste schilderij

kies het mooiste schilderij van Nederland

10 mei 1940

66 jaar geleden begon met de Duitse inval de bezetting
pamflet
pamflet uitgestrooid boven Den Haag
Omstreeks 02.00 uur rapporteerde de Luftwaffe aan de Heeresgruppe B dat alle bij de aanval op Valkenburg betrokken transportvliegtuigen om X zeit-45 min. waren gestart en dat de 7e Fliegerdivision van Generalleutnant K. Student en de 22e Luftlande Infanteriedivision onder Generalleutnant L.W. graf von Sponeck zonder te zijn beschoten de Nederlandse grens op 2000 meter hadden overschreden.
 
De 22e L.I. bestond uit 10.500 man en daarvan zouden er 3313 landen op Landeplatz I, Valkenburg. Voor het overbrengen en inzetten van de divisie waren twee dagen uitgetrokken. Het doel was Den Haag; de regering, de koningin en de hoogste militaire leiding gevangen te nemen om een capitulatie af te dwingen. Mocht dit mislukken dan verloor deze operatie haar betekenis en restte hun defensieve stellingen tot zij ontzet zouden worden.
Duitse parachutisten boven bosbad Den Haag
Duitse parachutisten bij Den Haag
Bommenwerpers stegen omstreeks 01.00 uur op van de vliegvelden in Westfalen. Zij koersten naar het westen, hoofdzakelijk over het IJsselmeer en de Waddenzee. Men kon ze niet nauwkeurig waarnemen.
 
430 transporttoestellen, 242 jachtvliegtuigen en 186 bommenwerpers deden aan deze luchtlandingsoperatie mee. Bovendien zouden ook andere Duitse luchtmachteenheden steun verlenen, waardoor ruim duizend vliegtuigen bij deze operatie werden betrokken.
 
Bron: mei1940.nl