Dagelijks archief: zondag 18 november 2007

Amsterdam in kaart

Het aanzien van Amsterdam
te zien tot 8 januari 2008 in Het Stadsarchief van Amsterdam

Op dit moment is er in het Amsterdamse Stadsarchief een tentoonstelling te zien over panorama’s, plattegronden en profielen van de stad Amsterdam uit de Gouden Eeuw. Het stadsarchief is sinds augustus dit jaar ondergebracht in het historische gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat. Vorig jaar schreef ik al iets over historische kaarten van Amsterdam.

schatkamer in De Bazel
Bij een bezoek aan het Stadsarchief is het de moeite waard om de zgn. ‘schatkamer’ te bezoeken, een fraaie hal in art deco die de indruk wekt van een Egyptische tempel. Gratis toegankelijk.

boek De Bazel De Bazel
Tempel aan de Vijzelstraat in Amsterdam

Redactie: Mariëlle Hageman en Ludger Smit

Amsterdam telt een aantal grote gebouwen die bepalend zijn voor het beeld van de stad, zoals het Centraal Station, het Rijksmuseum, de Beurs van Berlage én gebouw De Bazel, het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij aan de Vijzelstraat. Het is ontworpen door K.P.C. de Bazel (1869-1923), in nauwe samenwerking met A.D.N. van Gendt (1870-1932) en voltooid in 1926. In 2000 verliet de ABN AMRO het monumentale hoofdkantoor in de binnenstad en werd begonnen met het geschikt maken van het gebouw voor het Stadsarchief van Amsterdam. Het gesloten bankgebouw is inmiddels verbouwd tot een voor iedereen toegankelijke openbare instelling. In ‘De Bazel. Tempel aan de Vijzelstraat in Amsterdam’ wordt de complete geschiedenis van het gebouw verteld, van bank tot archief: de ontwerp- en bouwgeschiedenis, de plek in de stad, het fenomeen van het vroeg twintigste-eeuwse kantoorgebouw, het interieur, de gebruiksgeschiedenis, de restauratie door architectenbureau Fritz en de verbouwing door Claus en Kaan Architecten. Het verhaal van een geldtempel getransformeerd tot cultuurtempel. De Bazel overleed drie jaar voor de oplevering van het gebouw. Daardoor heeft hij de positieve ontvangst van zijn laatste grote schepping bij de officiële opening, op 4 oktober 1926, niet mogen meemaken. Een tijdgenoot schreef: „Regelmaat, welgekozen verhoudingen, een prachtig evenwicht van lijn en kleuren beheerschen deze tempel, die een kunstwerk is.„
( Bron: bma.amsterdam.nl )

Stadsarchief Amsterdam | over het Stadsarchief Amsterdam