Dagelijks archief: zaterdag 19 januari 2008

grootmeester-kluizenaar

Bobby Fischer (1943-2008)

Een mooi tijdsbeeld. Het gordijn tot op de grond, veel mahonie, de onvermijdelijke kamerplant. De jaren zestig in stijl. Zo zien de voormalige headquarters van de Stasi (inmiddels een museum) in Berlin Lichtenberg of de hotels van de apparatsjiks er in het voormalige oostblok van binnen nog steeds uit. Een week geleden liet ik hier een mooie retrofoto van Erwin Olaf zien in eenzelfde setting.

Fischer en Spasski in 1972
de Rus tegen de Amerikaan
de legendarische match tussen Spasski
en Fischer in Reykjavik, 1972

Bovenstaande foto is in 1972 de hele wereld rondgegaan. Deze werd genomen tijdens de legendarische match tussen de Russische grootmeester Spasski en het Amerikaanse wonderkind Bobby Fischer. Oost tegen West, midden in de koude oorlog. Vanaf 1948 kwamen alle wereldkampioenen steevast uit de Sovjet Unie en nu won voor het eerst een westerling de wereldtitel, een Amerikaan nog wel.

Fischer en Spasski in 1972
nogmaals Spasski, Fischer en kamerplant

Na deze historische partij speelde Fischer twintig jaar niet meer en trok zich als een kluizenaar terug. Pas in 1992 speelde hij de revanchematch tegen Spasski in het voormalige Yoegoslavië. Weer won hij en werd hij in één keer ruim drie miljoen dollar rijker. Maar het negeren van het verbod door zijn land om deze match in het voormalige Yoegoslaviëte spelen zou enorme gevolgen hebben voor de rest van zijn leven…

Bobby FischerIn 1992 speelde Bobby Fischer op een Servisch eiland in het toenmalige Joegoslaviëeen revanchematch tegen Spasski. Fischer. won met 10-5. Omdat er VN-sancties tegen Joegoslaviëgolden, die ook de sport betroffen, had de Amerikaanse regering Fischer op voorhand verboden de match te spelen. Fischer spuwde toen voor de rollende camera’s op de brief waarin het State Department hem verbood om de match te spelen. Fischer, die met de match meer dan drie miljoen dollar verdiende, keerde na afloop niet terug naar zijn geboorteland en verbleef voornamelijk in Hongarije, Zwitserland, de Filipijnen en Japan.

Na de revanchematch tegen Spasski vertoonde Fischer zich niet veel meer in de openbaarheid. Wel liet hij van zich horen via obscure radiozenders, waar hij telefonisch zijn gepeperde meningen over Amerika en de vermeende Joodse lobby ventileerde. Hij juichte onder meer de aanslagen van 11 september 2001 toe. Ook verkondigde hij dat vrijwel alle belangrijke schaakpartijen van tevoren zet voor zet afgesproken waren, onder andere die tussen Karpov en Kasparov. Fischer werd van antisemitisme, negationisme en revisionisme beticht en er werd wel eens getwijfeld aan zijn geestelijke toestand.

» lees verder: nl.wikipedia.org

Bobby Fischer overleed eergisteren op 64-jarige leeftijd in Reykjavik.