Dagelijks archief: zondag 11 januari 2009

ha fijn! Calvijn!

morgen verschijnt een eenmalige glossy over Johannes Calvijn

Johannes Calvijn (1509-2009) op dik hoogglanzend kwaliteitspapier? De reformator had er vast en zeker voor bedankt. Glossy’s vormen een vast bestanddeel van de kermis van ijdelheden die in een hedonistische maatschappij als de onze op volle toeren draait. Calvijn was en is nog altijd criticaster gebleven van genotszoekerij en daarom is deze glossy meer in de geest van onze tijd dan in de geest van Calvijn, het sobere en archaïsche portret op de cover even daargelaten. Ik ga het nummer wel kopen en hoop achter de glanzende omslag naast overvloed ook wat van het onbehagen te proeven. Calvijn heeft wat dat betreft zijn herdenkingsjaar goed gepland, nu we met z’n allen de economische recessie intuimelen.

Calvijn glossyDe persen draaien. Het gaat gebeuren. Op d.v. 12 januari 2009 verschijnt Calvijn! Een eenmalige glossy over de staat van het Nederlands calvinisme heden ten dage. Het is een wonderlijke combinatie gebleken; glossy en calvinisme. Het heeft Calvijn! een geheel eigen inhoud en uiterlijk gegeven. Al een jaar geleden verraste Michaël Zeeman met een opzienbarend artikel in de Volkskrant over de plaats van het calvinisme in Nederland. Hij diept zijn gedachten hierover in deze glossy verder uit in gesprek met James Kennedy. Met zangeres Wende Snijders spraken we over het woord en de kracht van woorden, want woorden staan bij calvinisten hoog in het vaandel. Freek de Jonge schreef speciaal voor deze glossy zijn eigen geloofsbelijdenis. Fred van Lieburg maakte een calvinistische canon. In een straatmodereportage laten we zien wat calvinisten zoal dragen. En wat te denken van de Staphorstdocumentaires, ook hiervan een verslag. We gingen op onderzoek uit bij de „Underground Calvinists„. We zapten door de Institutie (Calvijns standaardwerk). Keken door de blik van een calvinist naar een urbane omgeving. John Exalto legt uit waarom calvinisten Calvijn niet hoeven te lezen. En Herman Pleij waarom Nederland in het geheel niet calvinistisch is. Obama schijnt trouwens geen moslim maar calvinist te zijn. En wat dies meer zij. Zoals bijvoorbeeld Agnes Amelink in gesprek met Antoine Bodar. Een interview met de nieuwe directeur van het Nationaal Historisch Museum, Valentijn Byvanck. Maxima. Calvijn op Zuid, het curriculum van Calvijn, Calvijn op de sofa, een citaat van Calvijn. En ‘Oudvaders revisited’; ‘Calvijn is só 2009′.
 
Bron: calvijnglossy

Op 10 juli dit jaar is het 500 jaar geleden dat de reformator Johannes Calvijn geboren werd. Calvijn heeft een fundamentele bijdrage geleverd aan de Europese ontwikkelingen op het gebied van kerk en theologie, maar ook op de terreinen van cultuur, wetenschap en politiek. Wereldwijd wordt het blijvende belang van zijn denken erkend. Daarom wordt dit jaar in alle werelddelen uitvoerig bij Calvijns leven en werken stilgestaan. Van China tot Mexico en van Libanon tot Nigeria worden allerlei activiteiten ontwikkeld om dit jubileum zowel wetenschappelijk als populair vorm te geven. Calvijns betekenis voor de Nederlandse kerk en cultuur is onomstreden groot. Vanzelfsprekend wordt daarom ook in ons land aan dit jubileum ruime aandacht geschonken.

Bron: 500jaarcalvijn.nl

calvijn.org | 500jaarcalvijn.nl | calvijnglossy