Dagelijks archief: dinsdag 15 juni 2010

is dát kunst ?

a.s. zaterdag 19 juni om 14.00 rondetafel discussie Niet alles is kunst
Restaurant Vermeer Prins Hendrikkade 59-72, Amsterdam
niet alles is kunstGalerie Gijsbrecht Bol nodigt u met groot genoegen uit voor een rondetafel-discussie op 19 juni as. vanaf 14.00u. naar aanleiding van de publicatie van het boek Niet alles is kunst van D. Kraaijpoel, L. Meijer en L. Allan bij uitgeverij Aspekt. Het boek, dat voor het eerst in maart 2010 in de schappen lag en nu al in herdruk is genomen, pleit in drie essays voor de herwaardering van de mimesis-theorie, ook wel de representatietheorie genoemd. Deze theorie is vandaag de dag ondergesneeuwd door andere kunsttheorieën en wordt binnen de kunstwereld als criterium om kunst te waarderen vaak niet meer als waardevol gezien. De focus ligt met name op het kunsttheoretisch discours en kunst die daar in past. Kunst die het discours als het ware illustreert. Ze wordt door een elite van onder meer kunsthistorici, -critici, conservatoren en galeriehouders uitgekozen, terwijl het voor buitenstaanders met een beperkte of gebrekkige kennis van kunsttheorieën niet of nauwelijks begrijpelijk is.
Affen als Kunstrichter
Gabriel von Max
Affen als Kunstrichter, 1889
olieverf, 85 x 107 cm Neue Pinakothek, München
Door de eenzijdige nadruk op conceptuele, schokkerende, subversieve en/of non-figuratieve kunst in de „serieuze„ kunstwereld is bij het publiek een impressie ontstaan dat goede kunst onbegrijpelijk behoort te zijn. Men hanteert de verkeerde criteria om dergelijke kunstwerken te beoordelen (“Het zwarte vierkant van Malevich is zó mooi.“), is bang geworden te vertrouwen op hun eigen zintuigelijke ervaring (om te voorkomen dom over te komen) en vreest iets te waarderen op zijn esthetische kwaliteiten (“Figuratief of naar de natuur, dat is toch ouderwets?!“).
 
Lennaart Allan, mede-auteur van Niet alles is kunst gaat de discussie met u aan. Hij beargumenteert waarom de mimesis-theorie en kunstwerken, die daaraan schatplichtig zijn, vandaag de dag nog steeds waardevol en bruikbaar zijn. Deze theorie heeft volgens hem een bestaansrecht naast alle andere kunsttheorieën en hoort dan ook met respect behandeld te worden.
 
Het belooft een interessante – misschien wel verhitte – discussie te worden. Komt allen! Uw actieve deelname wordt zeer op prijs gesteld, ook als u het niet eens bent met Allans stelling.


galeriegijsbrechtbol.com
| meer over dit boek op deze blog