Dagelijks archief: maandag 27 april 2015

27 april 1945

zeventig jaar geleden: de uitbraak van het Negende Leger
op 25, 26, 27 en 28 april 1945 tijdens de Slag om Berlijn
De Slag om Halbe was een veldslag in de Tweede Wereldoorlog waarin het Negende Duitse Leger van Theodor Busse door toedoen van het Sovjet-Russische Rode Leger als strijdmacht ophield te bestaan.
 
Het 9e leger, ingesloten in de omgeving rond het Spreewald, probeerde uit te breken richting het westen, via Halbe, om zich bij het Twaalfde Leger van Walther Wenck te voegen met de intentie om zich dan over te geven aan de Westelijke geallieerden. Om dit te bereiken moest het Negende Leger door drie linies Sovjetsoldaten van het 1e Oekraïense front dat onder het commando stond van Maarschalk Ivan Konev. Ondertussen vielen onderdelen van het 1e Wit-Russische Front, onder leiding van Maarschalk Georgi Zjoekov, de achterhoede aan van het Negende Leger.
Slag bij Halbe
getroffen karavaan van burgervoertuigen in de bossen bij Halbe. Ook duizenden vluchtelingen uit het oosten probeerden onder bescherming van het Negende Leger door te breken door de verbindingslijnen van Konjev waar ze zich konden aansluiten bij het Twaalfde Leger van Wenck. Hun werkelijke hoop was waarschijnlijk gericht op de Amerikanen die het Twaalfde Leger vanuit het westen naderden.
Halbe - das letzte DramaNa zeer zware gevechten bereikte slechts 30.000 Duitse soldaten de “veiligheid” van de linies van het Twaalfde Leger. De rest werd gedood of gevangengenomen door de Sovjets. Dat er toch nog 30.000 soldaten van het Negende Leger de linies van het 12e Leger hebben bereikt was te danken aan het feit dat de commandant van het Twaalfde Leger, Wenck, het Negende Leger probeerde te ontzetten in plaats van op te rukken naar Berlijn, hiermee ging hij in tegen de orders van Adolf Hitler. Het restant van het Negende Leger heeft zich uiteindelijk samen met het 12e Leger overgegeven aan de Amerikanen.
 
nl.wikipedia.org

Tony le Tissier schreef een boek over de vernietiging van het Negende Leger in de Kessel von Halbe, die in de Engelse krijgsgeschiedenis bekend staat als de Spreewald Pocket.

Op het Waldfriedhof Halbe liggen 28.000 doden, voornamelijk slachtoffers die eind april 1945 tijdens de Slag bij Halbe zijn omgekomen.

Kessel von Halbe [ de.wikipedia.org ]