Dagelijks archief: dinsdag 10 mei 2016

David Roberts

De Engelse schilder David Roberts (1796-1864)

Via de expeditie van Napoleon naar Egypte kwam ik op het spoor van de Engelse schilder David Roberts. Hij was bevriend met de 21 jaar oudere William Turner en specialiseerde zich als landschapsschilder in de aquarel. In de jaren dertig van de negentiende eeuw maakte hij reizen naar o.a. Spanje, Frankrijk en Noord-Afrika. Vanaf 1838 raakte hij gefascineerd door de oudheidkundige monumenten in Egypte.

David Roberts
David Roberts Tempel van Kom Ombo, 1838
David Roberts
Tempel van Kom Ombo, 1838 (detail)

De tekeningen en aquarellen die Roberts in Egypte maakte, passen in de traditie van vedute en topografische landschappen, waarin het objectiverende en artistieke bij elkaar komen. Ze passen in de negentiende eeuwse tendens om geschiedenis te objectiveren. In de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaat uit de historiserende en objectiverende blik de wetenschappelijk verantwoorde en educatieve historieschilderkunst. Ook de historische spektakelfilm is schatplichtig aan deze traditie. Cabiria (1914) en de “Babylon-scene” uit Intolerance (1916) zijn ondenkbaar zonder de oriëntalistische historieschilderkunst van de negentiende eeuw.

David Roberts
David Roberts Aquaduct bij de Nijl
In augustus 1838 vertrok David Roberts vanuit Londen naar Alexandrië waar hij op 24 september aankwam. Hij had toestemming gekregen van de Britse consul om zich vrij te bewegen in Egypte en huurde een boot om de Nijl af te varen. Door zijn scherp waarnemingsvermogen maakte hij zeer precieze schetsen van Oud-Egyptische monumenten als de tempel van Dendera, de tempel van Philae, het tempelcomplex van Karnak, de Luxortempel, de Vallei der Koningen, de tempel van Edfu en Aboe Simbel. In totaal maakte hij in enkele maanden tweehonderdzeventig tekeningen, drie schriften met schetsen en enkele panorama’s van Caïro.
 
Bron: nl.wikipedia.org