Maandelijks archief: maart 2009

Japanse poëzie

Tadahiro Uesugi is een illustrator uit Japan

De Japanse prentkunst heeft al vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw grote invloed op de Westerse beeldende kunst. Sinds de Renaissance werden de decoratieve kunsten in het Westen beheerst door horror vacui met de climax in de Victoriaanse tijd. Doordat elke lege plek met ornamenten werd gevuld, begon men te snakken naar lucht en lege ruimte. De impressionisten en post-impressionisten als Gauguin en Van Gogh waren al bijzonder gecharmeerd van de Japanse prentkunst en lieten zich er door beïnvloeden. Ze voelden zich aangesproken door de grote kleurvlakken en afgewogen composties. Sindsdien werd het “less is more” principe dat bij de Japanner altijd sterk ontwikkeld is geweest, steeds meer een van de stuwende krachten achter het modernisme. De vormgeving in het Westen begon zich uit te kleden.

Tadahiro Uesugi
Tadahiro Uesugi

Afgelopen week ontdekte ik het werk van Tadahiro Uesugi een Japanse illustrator met een grote poëtische verbeelding. Zijn voorstellingen zijn zowel uit het dagelijks leven gegrepen als een verstilde en gestyleerde werkelijkheid waarin kleurvlakken, textuur en het ritme van de lijnen een dichterlijke taal spreken. Het zou van oppervlakkigheid getuigen om zijn stijl in het vakje retro op te bergen, tenzij je het tijdloze kunt zien in deze abstraherende ‘mid century retro’.

Tadahiro Uesugi
Tadahiro Uesugi
His work leaves me speechless, and if you know me, that’s saying a lot. Tadahiro Uesugi is probably one of the most intuitive illustrators I„ve seen. Stumbling upon his site several years ago, I could not stop clicking. His work is brilliant, with excellent use of color, texture, draftmanship, and composition. His subject material focuses on what I call “the celebration of the solitude,“ where most of his characters are alone, walking in parks, crossing lonely streets, hanging out in libraries, cafes, etc.
 
Bron: drawn.ca

www10.big.or.jp/~tuesugi/

vastentijd [ 30 ]

vandaag is de dertigste dag van de Grote Vasten
1 Na deze dingen geschiedde het woord des Heeren tot Abram in een gezicht, zeggende: Vrees niet, Abram! Ik ben u een Schild, uw Loon zeer groot.
2 Toen zeide Abram: Heere, Heere! wat zult Gij mij geven, daar ik zonder kinderen heenga en de bezorger van mijn huis is deze Damaskener Eliëzer?
3 Voorts zeide Abram: Zie, mij hebt Gij geen zaad gegeven, en zie, de zoon van mijn huis zal mijn erfgenaam zijn!
4 En ziet, het woord des Heeren was tot hem, zeggende: Deze zal uw erfgenaam niet zijn; maar die uit uw lijf voortkomen zal, die zal uw erfgenaam zijn.
5 Toen leidde Hij hem uit naar buiten, en zeide: Zie nu op naar den hemel, en tel de sterren, indien gij ze tellen kunt; en Hij zeide tot hem: Zo zal uw zaad zijn!
6 En hij geloofde in den Heere; en Hij rekende het hem tot gerechtigheid.
7 Voorts zeide Hij tot hem: Ik ben de Heere, Die u uitgeleid heb uit Ur der Chaldeeën, om u dit land te geven, om dat erfelijk te bezitten.
8 En hij zeide: Heere, Heere! waarbij zal ik weten, dat ik het erfelijk bezitten zal?
9 En Hij zeide tot hem: Neem Mij een driejarige vaars, en een driejarige geit, en een driejarigen ram, en een tortelduif, en een jonge duif.
10 En hij bracht Hem deze alle, en hij deelde ze middendoor, en hij leide elks deel tegen het andere over; maar het gevogelte deelde hij niet.
11 En het wild gevogelte kwam neder op het aas; maar Abram joeg het weg.
12 En het geschiedde, als de zon was aan het ondergaan, zo viel een diepe slaap op Abram; en ziet, een schrik, en grote duisternis viel op hem.
13 Toen zeide Hij tot Abram: Weet voorzeker, dat uw zaad vreemd zal zijn in een land, dat het hunne niet is, en zij zullen hen dienen, en zij zullen hen verdrukken vierhonderd jaren.
14 Doch Ik zal het volk ook rechten, hetwelk zij zullen dienen; en daarna zullen zij uittrekken met grote have.
15 En gij zult tot uw vaderen gaan met vrede; gij zult in goeden ouderdom begraven worden.
 
Bron: Genesis 15:1-15
Toen leidde Hij hem uit naar buiten, en zeide: Zie nu op naar den hemel, en tel de sterren, indien gij ze tellen kunt; en Hij zeide tot hem: Zo zal uw zaad zijn!

Genesis 15:5

Andere lezingen vandaag: Spreuken 15:7-19 en Jesaja 40:18-31

this is Miroslav Sasek

Miroslav Sasek (1916-1980) was een Tsjechische illustrator

Retro uit de jaren vijftig staat weer zo in de belangstelling dat er niet alleen volop knipogen gemaakt worden naar de vormgeving uit die jaren, sommige uitgevers besluiten zelfs tot herdruk. Een goed voorbeeld is de herdruk van de klassieke stedenboeken This is, geïllustreerd door de Tsjech Miroslav Sasek. Tsjechiëheeft een rijke traditie op het gebied van illustratie en animatie en Sasek is beslist een van de invloedrijkste illustratoren geweest, wiens stijl vooral in het Westen is nagevolgd. Hij geeft je een bril op die de wereld ongecompliceerd maakt, een wereld waar het kind in ons naar terugverlangt: eenvoudig, overzichtelijk en kleurrijk.

Parijs
Miroslav Sasek Parijs 1959
…toen de parkeergarage nog niet bestond…
Miroslav Sasek produced 18 books in the This is series, as well as three other books which he wrote and illustrated: Benjamin a tisà­c morskych dasu Kapitána Barnabáse (1947), Stone is Not Cold (1961) and Mike and the Modelmakers (1970). He also illustrated at least four other books: Eduard Petiska’s Sedm mamlasu (1950), Willhelmina Femmster Jashimski’s Letters from Pompeii (1963), Max Colpet’s Zoo ist Das Leben (1974) and a 1967 pamphlet by Effie Lee Morris called See the city! A beginner’s guide to San Francisco. There may well be other books, so if you know of any please get in touch. I also read somewhere that he worked for a publishing house in Prague early in career so presumably he was an illustrator before he became an author in his own right.
 
Bron: miroslavsasek.com
Parijs en San Francisco
Miroslav Sasek covers uit de reeks This is

This is
This Is Paris (1959, reissued 2004)
This Is London (1959, reissued 2004)
This Is Rome (1960, reissued 2007)
This Is New York (1960, reissued 2003)
This Is Edinburgh (1961, reissued 2006)
This Is Munich (1961)
This Is Venice (1961, reissued 2005)
This Is San Francisco (1962, reissued 2003)
This Is Israel (1962, reissued 2008))
This Is Cape Canaveral/This Is Cape Kennedy (1963)
This Is Ireland (1964, reissued 2005)
This Is Hong Kong (1965, reissued 2007)
This Is Greece (1966, reissued 2009)
This Is Texas (1967, reissued 2006)
This Is the United Nations (1968)
This Is Washington, D.C. (1969)
This Is Australia (1970, reissued 2009)

Parijs
voor Taschen illustreerde Olaf Hayek twee jaar geleden een reeks stedenboeken met een knipoog naar de late jaren vijftig