Dagelijks archief: vrijdag 6 januari 2006

nostaligie vs. ostalgie

Een van de symbolen van de DDR, het Palast der Republik gaat nu echt gesloopt worden. Na jarenlange discussies heeft men in 2002 besloten het Stadtschloss van de Hohenzollern te herbouwen. In februari 1945 werd het gebombardeerd en brandde het volledig uit. De toenmalige DDR-regering heeft later besloten de ruines te slopen.Het historische gebouw vertegenwoordigde 500 jaar Pruisische geschiedenis en voor deze herinnering was in de klasseloze heilstaat geen plaats. Na de Duitse eenwording van 1990 wordt het Duitse verleden, dus identiteit, weer overal opgegraven of gereconstrueerd. Niet alleen in Dresden of Potsdam maar ook in het hart van Berlijn.

Palast der Republik am Schlossplatz
Het Palast der Republik, 1976 – 2006

De sloop van het uit 1976 daterende Palast der Republik roept echter veel weerstand op bij hen die juist de DDR-identiteit willen behouden. De live webcam die de sloop dit jaar elke minuut gaat registreren, noemen ze een smakeloze live-executie.

De sloop van het Palast kost 8 miljoen en de herbouw van het Stadtschloss gaat 1,3 miljard kosten. Dat geld is er nog niet. Maar net als de meeste Dresdenaren die hun Frauenkirche zagen herrijzen, geloven veel Berlijners dat over 15 jaar het Stadtschloss er na 75 jaar weer gewoon staat.

Berliner Stadtschloss
Het Berliner Stadtschloss in 1936
Het meest opvallende gebouw in Berlijn is 500 jaar lang het “Stadtschloss“geweest. Als hoofdgebouw van de residentie domineerde het het eiland in de Spree en het historische stadshart tussen “unter den Linden“en de Brandenburger Tor. En het vervulde al die rollen die je van een middelpunt mag verwachten; het was immers niet het feodale, voor de burgers ontoegankelijke, bolwerk van de vorst, Met zijn vrij toegankelijke binnenplaatsen en de daar georganiseerde kerstmarkt was het steeds een deel van de openbare ruimte.
 
Dit slot werd op 3 februari 1945 overdag door een eskader van ongeveer 800 bommenwerpers en 1000 begeleidende jachtvliegtuigen gebombardeerd en het brandde in 3 dagen geheel af. In de waan dat hij een nieuw Duitsland, dat zich van de Duitse geschiedenis kon distantiëren, op kon bouwen, liet de Secretaris Generaal van de Oost-Duitse communistische partij Walter Ulbricht de restanten van het slot afbreken. Op de leeggekomen plek liet hij een plein inrichten om parades af te nemen. Deze wond in het hart van Berlijn heeft zich tot op heden niet gesloten.
 
Bron: berliner-stadtschloss.de
Berlin 1939
Berlijn aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog voor de verwoesting.
Het Stadtschloss ligt rechts tegenover de Dom.

Zehn Argumente für die Rekonstruktion des Berliner Schlosses