Dagelijks archief: vrijdag 20 januari 2006

Hal’s orakelfabriek

Hal LindseyDe bestsellers van de Amerikaanse schrijver Hal Lindsey vormen de basis van een geldmachine die draait op interpretatie van het Bijbelboek De Openbaringen van Johannes. Wanneer ik zijn website hallindseyoracle.com bekijk, verbaas ik me over de schaamteloze mengeling van geloof en commercie, een typische eigenschap van de Amerikaanse cultuur. Hal en zijn medewerkers pakken het grondig aan. Dagelijks worden de internationale nieuwsfeiten langs de lat van de Apocalyps gelegd. De orakelfabriek draait grotendeels op nieuws uit het Midden-Oosten en ongetwijfeld zullen de neocon’s uit Washington flink wat aandelen hebben in Lindsey’s imperium.

Toch houd ik zelf de ontwikkelingen in het Midden-Oosten ook tegen het licht van de Openbaringen en is het voor mij duidelijk dat we in de voorspelde Eindtijd leven. Ik behoor niet tot de relativisten die elke tijd tot Eindtijd bestempelen. Vanuit het individu gezien is dat natuurlijk realistisch want voor ons allemaal geldt dat onze wereld over 100 jaar niet meer bestaat. Maar de Apocalyps gaat niet over onze eigen uitvaart maar over ‘de uitvaart’ van de aarde met alles erop en eraan. We leven inmiddels ruim 60 jaar in het nucleaire tijdperk en in het besef dat we de wereld kunnen vernietigen.

Globalisering en moderne media maken het in de 21ste eeuw mogelijk dat de hele wereld op hetzelfde moment getuige kan zijn van een wereldgebeurtenis, waarvan we vroeger alleen maar achteraf kennis konden nemen. September Eleven is zo’n gebeurtenis en blijft voor mij een voorafbeelding van de naderende Apocalyps. Ik ben zeker niet de enige die dat zo ziet. Er is een groot publiek dat gevoelig is voor de naderende ondergang en dat betekent in Amerika money. Lindsey is niet de enige onheilsprofeet, maar mischien wel de grootste in dollars gemeten. En we weten wat er over broodetende profeten gezegd wordt.

hallindseyoracle.com