Maandelijks archief: april 2008

hedendaagse nederlandse tekenaars [ 9 ]

Paradise Lost, Monumentaal tekenen, werk van zeven tekenaars
Stedelijk Museum Schiedam, 16 maart – 8 juni 2008
Monumentaal tekenen ontleent zijn titel aan het boek Paradise Lost van Milton maar gaat vrij om met de literaire verbeelding van het paradijs. Het concept van de tentoonstelling maakt gebruik van meerdere interpretaties uit de literatuur over het paradijs en de rol van de verschillende protagonisten daarin. De kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling zijn Robbie Cornelissen, Raquel Maulwurf, Erik Odijk, Sandro Setola, Renie Spoelstra, Aji V.N. en Hans de Wit. Zij gaan allen, ieder op een eigen manier in op het verlies van de onschuld van de natuur en de vernietigingen door de mensheid van zowel de natuur als de gebouwde omgeving. In voorbereiding op de tentoonstelling zal een aantal gesprekken plaatsvinden met de kunstenaars over het paradijselijk bestaan, de rol van goed en kwaad en het streven naar het hogere en betere.
 
Bron: stedelijkmuseumschiedam.nl
reportage over de tentoonstelling Verloren Paradijs bij MOOIS/TV Rijnmond

Paradise Lost | meer hedendaagse nederlandse tekenaars

een halve eeuw na expo 58 [ 2 ]

terug naar de Expo 58 in Brussel

Voor retromanen is er elk jaar wel een bijzondere gebeurtenis om langdurig op terug te kijken. Gingen we vorige zomer terug naar de summer of love van 1967, deze zomer springen we terug naar de zomer van 1958 toen Brussel in de ban was van Expo ’58

De mensheid is een nieuw tijdperk van haar geschiedenis binnengetreden. Meer dan ooit lijkt beschaving af te hangen van de Wetenschap. Krachten waarvan niemand een kwarteeuw geleden de omvang durfde dromen, werden de mensen ter beschikking gesteld. Maar er liggen twee wegen voor ons: de weg van rivaliteit die tot een steeds gevaarlijker wapenwedloop leidt, waardoor de ontdekkingen van geniale geleerden zich tegen de mensheid dreigen te keren, en de weg die ons, ondanks alle verschillen in maatschappelijke, politieke of geestelijke opvattingen, in staat moet stellen elkaar te verstaan, wat de enige mogelijkheid is om tot waarachtige vrede te komen.
 
( Bron: toespraak van koning Boudewijn tijdens de opening van de expo ’58 op 17 april 1958 )
expo '58
expo58.eu in zgn. ‘atoomstijl’
“De mensheid is een nieuw tijdperk van haar geschiedenis binnengetreden. Meer dan ooit lijkt beschaving af te hangen
van de Wetenschap.”

brussels-expo58.be | expo58.tk | expo58.eu | nieuwsblad.be