Dagelijks archief: woensdag 1 juni 2011

het filosofisch kwintet

vanaf 19 juni iedere zondag: Het Filosofisch Kwintet op HUMAN

In navolging van het Duitse tv-programma Das Philosophische Quartett met Peter Sloterdijk en Rüdiger Safranski gaat omroep HUMAN vanaf 19 juni iedere zondagmiddag tussen 12.10 en 13.10 Het Filosofisch Kwintet uitzenden.

HUMAN
filosofischkwintet.tv

De eerste zes afleveringen hebben als thema ons idee van de rechtstaat. In Filosofie Magazine van juni staat een interview met de presentatoren Clairy Polak en Ad Verbrugge. Beiden krijgen regelmatig het verwijt moralistisch te zijn. De conservatieve denker Ad Verbrugge:

Dat verwijt van moralisme gaat impliciet alweer uit van een bepaalde moraal, een echter die vaak impliciet blijft of valselijk als neutraal gepresenteerd wordt.

Ad Verbrugge in Filosofie Magazine

Dat verwijt van moralisme gaat impliciet alweer uit van een bepaalde moraal, een echter die vaak impliciet blijft of valselijk als neutraal gepresenteerd wordt. Zodra we het over recht, politiek, economie of welke maatschappelijke institutie dan ook hebben, is er noodzakelijkerwijs altijd al een bepaald moraal verondersteld. Zonder een gemeenschappelijk idee van goed en slecht is er überhaupt geen samenleving mogelijk en verliest ons eigen leven zijn richting en betekenis.
 
Bron: Filosofie Magazine, juni 2011, blz. 17

filosofischkwintet.tv