Maandelijks archief: januari 2012

stervende reus

gisterenavond gezien bij Tegenlicht:
de macht van de rating agencies

Dirk MüllerDirk Müller, dé financiële marktgoeroe van Duitsland, aka Mister DAX en oprichter van cashkurs.com was er in Tegenlicht duidelijk over: er woedt op dit moment een economische oorlog en de Verenigde Staten hebben Europa hard aangevallen. De oude supermacht die beschikt over prestigieuze kredietbeoordelaars als Standard & Poors, Moody’s en Fitch zou nalatig zijn wanneer het deze niet als wapen in zou zetten in de strijd om de financiële markten en dus om de macht.

Reggie MiddletonDe Amerikaanse belegger en blogger Reggie Middleton vulde hem aan: De Verenigde Staten spelen een soort blufpoker met Europa, China en Zuid-Oost Azië en kijken wie er het eerst bij neer valt. Europa wordt in zijn zachte onderbuik getroffen en de PIGS-countries (Portugal, Italië, Griekenland en Spanje) zijn inmiddels door de rating agencies afgewaardeerd. Een kapitaalvlucht vanuit de Verenigde staten is vooralsnog voorkomen. Want als financiële markten massaal hun Amerikaanse waardepapieren zouden gaan inruilen voor Europese, dan zal de rente op Amerikaanse staatsobligaties gaan stijgen en een faillissement van de oude supermacht zou dan niet ondenkbaar zijn. De Eurocrisis is in de visie van deze twee experts het gevolg van de heftige doodstrijd van een stervende reus.

De rating agencies, of kredietbeoordelaars, zijn niet uit het nieuws weg te denken. De laatste tijd vliegen de „downgrades„ van vooral Europese landen en bedrijven ons om de oren. Met als gevolg onrustige financiële markten en overheden die financieel nog verder in de problemen komen. Het verlagen van een kredietbeoordeling van een land kan zulke grote gevolgen hebben dat regeringsleiders, als hun kredietbeoordeling in het geding is, soms smekend aan de telefoon hangen bij de kredietbeoordelaars. Wie zijn deze kredietbeoordelaars eigenlijk? Waarop baseren zij hun kredietbeoordelingen? En kloppen de rapportcijfers die zij toekennen aan bedrijven en landen wel?
 
tegenlicht.vpro.nl

De macht van de rating agencies| de wereld van de kredietbeoordelaars

smells like honeysuckle

gezien op DVD Double Indemnity (1944) van Billy Wilder

double indemnityHet blijft een geheimzinnige wisselwerking: acteurs dragen het scenario en het scenario draagt de acteurs. Maar in den beginne was het scenario. Regisseur Billy Wilder was van oorsprong scenarioschrijver. Voordat hij zich met Double Indemnity in 1944 als regisseur in Hollywood definitief op de kaart zette, schreef hij tientallen scenario’s. Ook als regisseur bleef hij verhalenverteller. De afgelopen avonden bestudeerde ik het filmscript van Double Indemnity. Op de DVD die ik gekocht had, stonden geen Engelse ondertitels en daarom legde ik tijdens het kijken de iPad met daarop het script ernaast.

Een filmscript bevat niet alleen dialogen, maar geeft ook beschrijvingen. Het is leuk om op deze manier eens naar een film te kijken: eerst een scene in het filmscript lezen, je voorstellen hoe het eruit zou moeten zien en dan die scene in de film bekijken. Zo worden films gemaakt, het begint allemaal met het script.

Double Indemnity is een klassieker geworden en Billy Wilder zou nog meer klassiekers op zijn naam zetten: The Lost Weekend, Sunset Boulevard, Ace in the Hole, Sabrina, Some Like it Hot en The Apartment. Als basis ligt er telkens het script en Billy Wilder zou voor vele oscars genomineerd worden in de categorieën van het beste filmscenario en de beste filmregisseur. Een paar keer zou hij zelfs deze dubbele oscar winnen. Het filmscenario van Double Indemnity is gebaseerd op een verhaal van James M. Cain uit 1935. Wilder bewerkte het voor film samen met de legendarische misdaadauteur Raymond Chandler. De art directors Hans Dreier en Hal Peirera encameraman John Seitz hielpen het scenario visueel te vertalen naar een film noir. Met Sunset Boulevard staat Double Indemnity in de top drie van beste films noir.

Fred Mac Murray
lichtval door luxaflex is een karakteristiek stijlmiddel in de film noir en wordt in Double Indemnity vaak toegepast.
How could I have known
that murder can sometimes
smell like honeysuckle.

Walter Neff in Double Indemnity

Billy Wilder hield van de voice over. Sunset Boulevard (1950) en The Apartment (1960) beginnen allebei met de voice over van de hoofdpersoon. In Double Indemnity begint het verhaal wanneer Walter Neff (Fred McMurray) de dictafoon pakt en zijn verhaal vertelt. In verschillende flash backs zien wat hem overkomen is. Hij heeft een dodelijk gevaarlijke vrouw ontmoet (Phyllis Dietrichson) en dat is zijn ondergang geworden. Toen Barbara Stanwyck door Wilder gevraagd was voor de rol van Phyllis Dietrichson wilde ze deze eerst weigeren. Slechte karakters als die van Phyllis Dietrichson werden in Hollywood toen (uit angst voor imagoschade?) meestal nog niet door de filmsterren zelf gespeeld, maar door minder bekende acteurs. In 1972 vertelde ze in een interview met Movie Digest hoe ze op deze rol reageerde toen ze het scenario gelezen had:

“when Billy Wilder sent me the script of Double Indemnity, and I read it, I realized that I had never played an out–and–out killer. I had played medium heavies, but never an out–and–out killer. And because it was an unsympathetic character, I was a little frightened of it. I went to his office, and I said to him, I love the script and I love you, but I„m a little afraid, after all these years of playing heroines to play the part of an out–and–out cold– blooded killer Mr. Wilder looked at me and resolutely declared, “Are you an actress or a mouse?“ Well, I hope I„m an actress I lamented. To which he bluntly replied, Then take the part.“, I did, and I have been grateful to him since“.
 
Bron: Barbara Stanwyck in 1972 [ moderntimes.com ]
actors
Fred Mac Murray, Barbara Stanwyck
en Edward G. Robinson
They’ve committed a murder and that’s not like taking a trolley ride together where each one can get off at a different stop. They’re stuck with each other. They’ve got to ride all the way to the end of the line.

Barton Keyes in Double Indemnity

A murder’s never perfect. It always comes apart sooner or later. And when two people are involved it’s usually sooner. We know the Dietrichson dame is in it, and somebody else. Pretty soon we’re going to know who that somebody else is. He’ll show. He’s got to show. Sometime, somewhere, they’ve got to meet. Their emotions are all kicked up. Whether it’s love or hate doesn’t matter. They can’t keep away from each other. They think it’s twice as safe because there are two of them. But it’s not twice as safe. It’s ten times twice as dangerous. They’ve committed a murder and that’s not like taking a trolley ride together where each one can get off at a different stop. They’re stuck with each other. They’ve got to ride all the way to the end of the line. And it’s a one-way trip, and the last stop is the cemetery.
 
Bron: imsdb.com

script van Double Indemnity [ imsdb.com ]

Amerikaanse filmregisseurs

In mei 2012 verschijnen in de Verenigde Staten vier postzegels
met John Ford, Frank Capra, Billy Wilder en John Huston
With these stamps, the U.S. Postal Service honors four great filmmakers who captured the many varieties of the American experience. These extraordinary directors Frank Capra, John Ford, John Huston, and Billy Wilder created some of the most iconic scenes in American cinema. They gave audiences an unforgettable (and in some cases, deeply personal) vision of life. The stamp art combines a portrait of each man with a scene from one of his most iconic works.
 
Bron: beyondtheperf.com
filmdirectors 2012
John Ford, Frank Capra,
Billy Wilder
, John Huston

Op de postzegel met John Ford is op de achtergrond een scene opgenomen uit zijn western The Searchers (1956) met John Wayne. Frank Capra is gecombineerd met een scene uit It Happened One Night (1934), een komedie met Claudette Colbert en Clark Gable. Het portret van Billy Wilder wordt afgebeeld samen met Sugar Kane, gespeeld door Marilyn Monroe in de komedie Some Like It Hot (1959). En tenslotte zien we op de achtergrond van de postzegel met John Huston de detective Sam Spade, gespeeld door Humphrey Bogart in The Maltese Falcon (1941).

Orson Welles
Orson Welles ontbreekt in deze serie, maar in 1999 kreeg hij al een postzegel omdat Citizen Kane (1941) in dat jaar door de Amerikaanse filmcritci tot de beste film van de eeuw werd uitgeroepen.

verhalenverteller

Billy Wilder retrospectief in Cinematek Brussel tot 28 februari 2012
Billy Wilder 2003Tien jaar na zijn dood, blijft het oeuvre van Billy Wilder (1906-2002) springlevend. Om dat te bewijzen, brengt Cinematek een volledige retrospectieve van de 26 speelfilms die hij geregisseerd heeft, aangevuld met een selectie uit de films waarvan hij alleen maar scenarist was. Nou ja, alleen maar? Zelfs die films dragen een overduidelijke Wilder-stempel, zelfs als ze geregisseerd zijn door meesters als Ernst Lubitsch en Howard Hawks.
 
De scenario’s van Billy Wilder, die hij in de regel met een partner schreef, zoals Charles Brackett en I.A.L. Diamond, vormen het stevige fundament voor zijn films. Meer zelfs, de belangrijkste reden waarom Wilder een carrière als regisseur nastreefde was om zijn scenario’s te beschermen tegen regisseurs. Maar hij begon dus als scenarist, een aspect dat in deze retrospectieve ook uitgebreid aan bod komt. Tussen 1929 en „33 had hij de hand in bijna twintig scenario’s. Hij werkte toen nog in Berlijn, waar hij, afkomstig uit Oostenrijk-Hongarije, enkele jaren eerder beland was. Der Teufelsreporter was zijn eerste scenario, maar zijn bekendste film uit zijn Duitse periode was Menschen am Sonntag. Maar laat deze retrospectieve het moment zijn om onterecht vergeten titels als Ein blonder Traum of Emil und die Detektive te herontdekken.
Der Teufelsreporter was zijn eerste scenario, maar zijn bekendste film uit zijn Duitse periode was Menschen am Sonntag.
Via een ommetje langs Frankrijk, waar hij zijn eerste, vaak onderschatte film Mauvais graine regisseerde, belandde hij in Hollywood. Daar tekende hij voor enkele van de heerlijkste komische scenario’s van het moment, zoals Bluebeard’s eighth wife en Ninotchka, beide geregisseerd door Ernst Lubitsch, of het Howard Hawks-pareltje Ball of fire. Het speelse The major and the minor betekende de definitieve start van zijn regisseurscarrière en met de cruciale film noir Double indemnity zette hij zichzelf voorgoed op de kaart.
 
Bron: cinematek.be

Dennis van Dessel over Billy Wilder [ 22 januari 2012 op digg.be ]

my favourite things [ 18 ]

gisteren gekocht: Film Noir DVD Collection

film noirsIn één klap negen films noir uit de jaren veertig rijker geworden: This Gun for Hire (1942), The Glass Key (1942), Double Indemnity (1944), Murder My Sweet (1944), The Blue Dahlia (1946), The Killers (1946), Crossfire (1947), Out of the Past (1947) en The Big Steal (1949).

Het is een fijne aanvulling op de films noir uit de klassieke periode die ik al gezien heb: The Maltese Falcon (1941), Casablanca (1942), Notorious (1944), The Woman in the Window (1944) The Big Sleep (1946), Gilda (1946), Lady in the Lake (1947), The Third Man (1949), In a Lonely Place (1950), Sunset Boulevard (1950), Sweet Smell of Success (1957) en Touch of Evil (1958).

film noirs
This Gun for Hire (1942), The Glass Key (1942), The Blue Dahlia (1946), Double Indemnity (1944), Murder My Sweet (1944) en Crossfire (1947)

Voor de liefhebbers zijn er op internet een paar informatieve blogs met veel lekkere eye candy uit de jaren veertig en vijftig : classicnoirmovies, filmnoirphotos, noiroftheweek en wheredangerlives.

film noirs
The Killers (1946), The Big Steal (1949)
en Out of the Past (1947)

my other favourite things | 217 essential films noir [ filmsnoir.net ]