Dagelijks archief: zaterdag 14 december 2013

the American Dream

gezien: Nuovomondo – Golden Door (2006)

Golden DoorNuovomondo van Emanuele Crialese wordt nog wel eens vergeleken met Kaos (1984) van de gebroeders Taviani, een film die zich ook op Sicilië afspeelt aan het begin van de twintigste eeuw. Het realisme dat in Italië een lange traditie kent, lijkt wel op Sicilië geboren. Het droge, zinderende landschap, de lange stilten en de vulkaanuitbarsting van scheldwoorden, de blik op oneindig, de vuile voeten en de traagheid. Het zijn allemaal elementen die we van Caravaggio tot aan Il vangelo secondo Matteo van Pasolini en de westerns van Sergio Leone tegenkomen.

Nuovomondo gaat over een episode uit de Siciliaanse geschiedenis waarin een groot deel van de verarmde bevolking emigreerde naar Amerika. We volgen de familie Mancuso. In poëtische en vaak trage beelden schildert Crialese hoe het leven honderd jaar geleden op Sicilië was. De bevolking is straatarm, op het platteland is geen toekomst meer en het bijgeloof is er springlevend.

Wanneer er van een geëmigreerd familielid een ansichtkaart uit het verre Amerika komt met daarop een boer naast een gigantische vrucht, gelooft men dat Amerika het Land van Cocagne is, een land van overvloed, van melk en honing. Kortom: het Beloofde Land. Dat wordt mooi verbeeld in de dagdromen van Salvatore Mancuso. Hij ziet kinderen met reusachtige appels en winterpenen sjouwen terwijl hij zelf tot aan zijn schouders in de melk staat.

postcard 1909
Leich 1909
ansichtkaart uit Florida

De realiteit is uiteraard anders. Aangekomen op Ellis Island in de baai van New York, na een claustrofobische zeereis, blijkt Amerika minder zonnig te zijn dan op Siciliëwas voorgesteld. De meeste emigranten uit Siciliëhebben geen geld om naar Californië door te reizen en verpauperen in de slums van de grote steden in het Oosten.

postcard 1910
Mitchell 1910
ansichtkaart uit Californië
Tot aan 1880 was de Italiaanse emigratie naar de VS relatief beperkt en bestond het merendeel van de emigranten uit Noord-Italianen. In de meeste gevallen gaven deze migranten weinig om hun Italiaanse wortels en verdwenen zij in de Amerikaanse smeltkroes. Na 1880 kwam de Italiaanse emigratie naar dit land echt op gang. Tot 1900 waren het overwegend Noord-Italianen die hun weg vonden naar de Verenigde Staten. Na de eeuwwisseling werd de emigratie nog veel massaler en waren het vooral de Zuid-Italianen afkomstig van het platteland die domineerden. In de periode van 1900 tot 1914 bereikte de Italiaanse emigratie naar Noord-Amerika haar hoogtepunt. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam aan deze grote stroom een einde, en in 1924 werd zij nog verder aan banden gelegd door de Johnson-Reed Act, die voor elk land een immigratiequota oplegde.
 
Het aantal Italiaanse emigranten was in verhouding tot andere groepen die ook hun weg naar dit land vonden relatief groot. Zo verhuisden er tussen 1820 en 1920 in totaal ruim 4,1 miljoen Italianen naartoe. Alleen Ierland (4,4 miljoen) en Duitsland (5.5 miljoen) wisten dit aantal te overtreffen.
 
Bron: nl.wikipedia.org

Nuovomondo – Golden Door [imdb.com ]