Dagelijks archief: zaterdag 25 september 2004

Het offer

Vandaag is het 101 jaar geleden dat Mark Rothko geboren werd als Mark Rothkowitz in Daugavpils (in het huidige Letland, destijds Rusland). Het gezin Rothkowitz emigreerde in 1913 naar de Verenigde Staten. Daar ontwikkelde Rothko zich tot een van de grootste abstracte schilders van de 20ste eeuw, hoewel hij zichzelf nooit als een abstracte schilder heeft willen zien.

“Wat Abraham deed was werkelijk uniek. Er zijn andere voorbeelden van opofferingen (die hiermee verbonden lijken). Brutus die zijn twee zoons ter dood bracht (omdat ze de wet hadden gebroken). Brutus tragische beslissing was begrijpelijk, want de keus was tussen twee universele gegevens: (de staat of de familie). Maar wat Abraham bereid was te doen (op bevel van God, slechts door hem zelf te horen) gaat voorbij elk begrip. Er was geen enkel universeel gegeven wat zijn handeling zou kunnen vergeven. Dit is vergelijkbaar met de rol van de kunstenaar.”
 
“De mensen staan voor mijn schilderijen en huilen omdat ze dezelfde religieuze ervaring hebben als ik toen ik het schilderde. En als je slechts geraakt wordt door de kleurverhoudingen dan mis je dit aspect.”

 
“Er zijn kunstenaars die alles willen vertellen maar ik voel dat het slimmer is om weinig te zeggen. Mijn schilderijen zijn soms aangeduid als facade, en inderdaad, het zijn facades.”
 
[citaten van Mark Rothko, vertaald door Fons Heijnsbroek]

Na een langdurige depressie maakte Rothko op 25 februari 1970 een einde aan zijn leven.

Rothko Chapel | over Mark Rothko | 25/9 toen | heiligen van de dag

Het is vandaag 60 jaar geleden dat de Slag om Arnhem tot een bloedig einde kwam. In het holst van de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 september kwam het bevel aan de airbornes over de Rijn terug te trekken. Dwars door de bossen van de Hemelsche Berg bij Oosterbeek trokken de troepen uit het noordelijk deel van de sector in stromende regen naar het Benedendorp, waar zij langs witte linten door de uiterwaarden naar de rivier werden geleid. In door de geallieerde genie aangevoerde bootjes werd de oversteek onder hevig kruisvuur gemaakt. Ook hierbij kwamen nog velen om. In de vroege ochtend van de 26e werden de noodhospitalen overgedragen. Behalve artsen en verplegers vielen de vijand slechts gewonden in handen. Meteen daarna begon de evacuatie op eigen kracht van de zwaar beproefde burgerbevolking, die pas bij de bevrijding in 1945 in het totaal verwoeste dorp terugkeerde.

Arnhemarchive | themawandeling Slag om Arnhem