Maandelijks archief: oktober 2004

mieterse foto’s

Parijs was mieters! Nederlandse fotografen in Parijs 1945-1965
Stedelijk Museum Schiedam, 4 september – 12 december 2004
(…) De tentoonstelling laat zien hoe de Nederlandse fotografen in Parijs naar hun collega-kunstenaars keken, die mede dankzij die foto’s roem vergaarden, zoals de jonge schilders Karel Appel en Corneille, de bejaarde Kees van Dongen en de gevierde Ossip Zadkine.
mieters
Maar de tentoonstelling geeft vooral een uniek beeld van de Nederlandse blik op Parijs in de jaren vijftig: een adembenemende wereldstad van on-Nederlandse allure, schijnbaar onaangeraakt door de Tweede Wereldoorlog, waar de morsige clochards en piekfijne mannequins, de grandeur van de Eiffeltoren en het pittoreske Montmartre het meest fotogenieke straatbeeld ter wereld opleverden.
 
Met hun camera verzoenden ze elke tegenstelling, van toeristenfuik tot zelfkant, in een wereldstad zonder weerga. „Alles van Parijs was mooi,„ vond Charley Toorop al voor de oorlog. Voor de jeugd van de jaren vijftig was Parijs in één woord: „mieters!„(…)
 
Bron: stedelijkmuseumschiedam.nl

31/10 toen | heiligen van de dag

Anno Domini

week van de geschiedenis
30 oktober tot en met 7 november 2004
Anno organiseert dit jaar voor het eerst de Week van de Geschiedenis. Deze Week staat bol van activiteiten met een accent op ‘Typisch Nederland’, georganiseerd door musea, archieven, filmhuizen, boekhandels, bibliotheken, historische verenigingen, cursusinstituten en diverse andere kunst- en cultuurinstellingen. Op meer dan tweehonderd locaties in het hele land kun je deze week geschiedenis beleven.
 
Bron: weekvandegeschiedenis.nl

30/10 toen | heiligen van de dag

fata morgana

Fata Morgana de verbeelding van het Oosten 1830 – 1930
Noordbrabants Museum 25 september 2004 tot en met 9 januari 2005
Ons beeld van het Nabije Oosten en de daarmee verbonden Arabische Wereld is al sinds de Middeleeuwen vertekend door gebrekkige informatie en eenzijdige waarnemingen. Een stroming die een belangrijke rol speelde in de totstandkoming van deze opvattingen en die er ook een getuigenis van vormde, is het Oriëntalisme. Deze Europese stroming uit de 19de eeuw heeft zijn sporen nagelaten in kunstwerken, gebruiksvoorwerpen, woninginrichting, literatuur en architectuur.
 
Bron: Bron: noordbrabantsmuseum.nl
rotterdam lloyd
In het voetspoor van met name Franse schrijvers en kunstenaars zochten tussen 1830 en 1930 ook Nederlandse kunstenaars inspiratie in Arabische culturen. Hun werk heeft het vertekende beeld van het Oosten versterkt. In hoeverre het Oriëntalisme van invloed is geweest op onze beeldvorming, is komend najaar te zien op de tentoonstelling Fata Morgana.
 
Bron: Bron: noordbrabantsmuseum.nl

29/10 toen | heiligen van de dag

all about evil

Het kwaad all about evil
Tropenmuseum Amsterdam 18 december 2004 tot 12 september 2005

(…)Het Kwaad. Angstaanjagend en intrigerend. Oorsprong van ellende, regelrechte rampspoed en allerhande pech. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de eeuwige worsteling van de mens met het Kwaad. Een verhaal van alle tijden en landen, culturen en religies. Verteld in een spectaculaire setting vol duivels en demonen, verleidelijke vrouwen en bijzondere voorwerpen van over de hele wereld. Daal af naar de wereld van Het Kwaad en maak kennis met bekende en minder bekende hoofdpersonen als Adam en Eva, Satan en Eshu, Eucalypta en Rangda, Kali en Darth Vader.

hoe heksen zich in West Afrika in dieren kunnen veranderen
De poster laat voorbeelden zien van hoe heksen zich in West Afrika in dieren kunnen veranderen.
Papier, Nigeria, ca. 2000

De tentoonstelling is opgebouwd rond drie thema’s. Het eerste deel toont hoe de mens altijd de behoefte heeft gehad om de aanwezigheid van het Kwaad te verklaren. Hij bedacht machtige epische verhalen over de strijd tussen goden en demonen, maar zocht de oorzaak soms ook in zichzelf, zoals in het Boeddhisme.

De tweede sectie gaat over de wijze waarop de mens het Kwaad gezichten en gestalten geeft, gezichten waarin de mens de angsten en de bedreigingen van zijn tijd projecteert. Een bonte stoet van heksen, duivels en demonen passeert hier de revue. De onderwereld komt hier ook aan bod: een bron van inspiratie voor Balinese houtsnijders en computergame-ontwerpers.

De omgang met het Kwaad is het thema van de derde sectie. Doorgaans probeert de mens het Kwaad ver van zich te houden met behulp van amulet, gebed, bezweringsritueel of dans. Tegelijkertijd hebben elementen van het Kwaad ook een verleidende, flirterige kant die vaak in populaire westerse cultuur gebruikt wordt. Deze knipoog naar het Kwaad vinden we bijvoorbeeld in de rock „n roll en de gothic-scene. (…)

Bron: www.kit.nl/tropenmuseum/tentoonstellingen/kwaad

28/10 toen | heiligen van de dag

upgrade of downgrade?

presentatie Nieuwe Bijbel Vertaling
woensdag 27 oktober 2004

(…) De ‘herberg’ is een ‘nachtverblijf’ geworden, de ‘kribbe’ moet voortaan als ‘voederbak’ door het leven en als ‘melaatse’ heb je nu gewoon een ‘huidziekte’. Woensdag verschijnt de nieuwe bijbelvertaling. Maar het megaproject wordt lang niet door iedereen met enthousiasme begroet. (…)
Bron: Netwerk

de Bijbel

Concurrent NOVA vroeg Maarten ‘t Hart, Hans Dorresteijn en een aantal christelijke rappers om hun commentaar. Ook deze uitzending is nog steeds online te zien. klik hier voor de website van NOVA.

alles over de nieuwe Bijbelvertaling | Trouw | de Verdieping | 27/10 toen | heiligen van de dag

kunst bij Aldi

Cd’s van Mozart, Brahms en Bach en het verzameld werk van Louis Couperus bij Het Kruidvat en nu ook echte kunst bij de Aldi.
In Duitsland is het een succes en daarom gaat de prijsvechter onder de supermarkten nu ook in Nederland kunst verkopen. Werken van moderne kunstenaars uit Duitsland, Nederland en Belgiëin een oplage van in totaal 30.000 stuks. Netjes ingelijst, genummerd en gesigneerd op de pallets bij Aldi.

Bron: NOVA

26/10 toen | heiligen van de dag

archiefmuizen

Landelijke Archievendag
zaterdag 30 oktober 2004

(…) Iedereen heeft een eigen archief, met daarin rapporten, tekeningen en diploma’s. Daarnaast bewaar je misschien brieven van oma, dagboeken, poëziealbums en foto’s van popidolen. Ook de overheid bewaart archieven, net als verenigingen, bedrijven, kerken en het koningshuis. Foto’s, kranten, affiches, plattegronden, bouwtekeningen, geboorteregisters, grammofoonplaten, films, dvd’s en nog veel meer worden zorgvuldig opgeslagen. Hier is informatie te vinden over jouw familie, foto’s van jouw straat en de krant van de dag dat jij geboren bent. Archieven helpen ons een beeld te vormen van onze geschiedenis. Ze vormen het geheugen van alle Nederlanders.

Tijdens de Landelijke Archievendag aankomende zaterdag 30 oktober kan iedereen op bezoek bij het archief in de buurt. De opening van de dag is in Cultuur Onder Dak Apeldoorn, het archief in de woonplaats van onze staatssecretaris van Cultuur, mevrouw Van der Laan. Daarna vindt een speelgoedtaxatie plaats, waarbij kinderen zijn uitgenodigd hun speelgoed mee te nemen naar een echte „speelgoedspecialist„. Gedurende de hele dag zijn er optredens te zien van dansgroepen en zwaardvechters. (…)

Bron: CultuurNet / Vereniging Documentaire Informatievoorziening en het Archiefwezen

25/10 toen | heiligen van de dag