Dagelijks archief: zondag 12 december 2010

natuurlijke kleuren

gisteren gezien bij Close Up: Een wereld vol kleur

verf werd vroeger met de hand gewrevenKleurstoffen worden traditioneel uit de natuur gewonnen en dragen vaak dichterlijke namen als ultramarijn, purper, karmijn, indigo, vermiljoen. Sinds de tweede helft van de negentiende eeuw hebben synthetische kleurstoffen de wereld veranderd. Niet alleen heeft de wereld door kunstmatige verfstoffen een ander gezicht gekregen, ook namen veranderden. Pruisisch blauw, een van de eerste synthetische kleuren (in 1704 in Berlijn ontdekt) heeft nog een naam die enigszins tot de verbeelding spreekt, maar #6698FF heeft dat niet meer, ook al vertegenwoordigt #6698FF het hemelsblauw. Met kleurcodes kan exact de juiste kleur worden aangeduid wat vooral in het digitale leven belangrijk is. Want alles moet beheersbaar zijn.

Een wereld vol kleur is gebaseerd op drie jaar research en weerspiegelt de expertise van de meest uiteenlopende experts onder wie fysici, neurologen, kunstenaars, antropologen, kleurenadviseurs, historici, ambachtslieden, en marketingdeskundigen. Elk van hen heeft dagelijks te maken met kleur en biedt nieuwe inzichten en ontdekkingen die ons begrip van kleur verdiepen. Aan bod komen onder meer de ongelofelijke capaciteiten van de ogen en het brein en hoe die ons in staat stellen de wereld waar te nemen zoals we doen; prehistorische grotschilderingen in oker; de hypermoderne techniek om de iriserende kleuren op vlindervleugels te reproduceren; het overweldigende holi festival in India (een kleurenfestival); en interviews met vooraanstaande internationale kleurenadviseurs.
 
Bron: cultuurgids.avro.nl
Lapis Lazuli
de beste lapis lazuli komt nog altijd uit Afghanistan. Tegenwoordig wordt de meeste ultramarijn synthetisch vervaardigd

De documentaire gaat op reis door de geschiedenis op zoek naar de halfedelsteen lapis lazuli in Afghanistan, die door de Venetianen ultramarijn werd genoemd omdat het van overzee moest komen. Voor de kust van Libanon wordt al duizenden jaren op puperslakjes gevist die de leveranciers zijn voor de keizer onder de kleuren. In Tyrus wordt het procedé gevolgd om stoffen purper te verven. Indigo (#6F00FF) komt traditioneel uit India en is een plantaardig pigment. Tenslotte gaat de documentaire kijken in de ‘Nieuwe Wereld’ (Peru) waar de cochenilleluis al sinds de zestiende eeuw karmijn levert voor de internationale markt.

wol geverfd meekrapVoor het kleuren van textiel of verf zijn drie hoofdkleuren nodig: rood, blauw en geel. Vóór de komst van de synthetische kleurstoffen werden deze kleuren uit planten bereid. Heel wat planten lenen zich tot het bereiden van kleurstof (zie een overzichtje aan het eind van dit artikel), maar de voornaamste waren wel de Meekrap voor rood, de Wede en de Indigostruik voor blauw en Saffloer en Kurkuma (saffraanwortel) voor geel. Kleurstoffen zijn oplosbare organische stoffen. Daarmee verschillen ze van pigmenten, die onoplosbaar zijn (voorbeelden: oker, mangaanoxide, gips, roet). De meeste kleurstoffen worden tegenwoordig langs chemische wijze vervaardigd. Maar tot voor vrij kort geleden (ca. 1850) werd alle textiel met plantenstoffen geverfd.
Bron: plantaardigheden.nl

colourlovers.com | colorschemer.com | kuler.adobe.com