Maandelijks archief: februari 2016

Adam, Kén Adam

gekregen van Matze uit Kassel: Bond by design
met werk van production designer Ken Adam

bond by designHet boekje Bond by design geeft inkijk ik het production design achter een halve eeuw James Bond films. Een van de beroemdste production designers ter wereld is Sir Ken Adam, geboren als Klaus Hugo Adam in Berlijn in 1921. Met zijn 95 jaar is hij ook een van de oudste production designers ter wereld. Ken Adam ontwierp de decors voor Dr. No, de allereerste James Bond film uit 1962. Daarna ontwierp hij decors voor Goldfinger (1964), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967) en Diamonds Are Forever (1971). Voor de supertanker in The Spy Who Loved Me (1977) liet hij een gigantische sound stage bouwen. De laatste Bondfilm waaraan hij meewerkte, was Moonraker. (1979)

Ken Adam
set van You only live twice (1967)

Sir Ken Adam, geboren Klaus Hugo Adam (Berlijn, 5 februari 1921), is een Brits production designer. Hij schreef in de jaren zestig en zeventig filmgeschiedenis met zijn doordachte en extravagante decors voor de vroege James Bondfilms. Hij won twee Oscars en verschillende andere prijzen en werd voor zijn bijdragen aan de filmindustrie en de Anglo-Duitse relaties in 2003 door koningin Elizabeth geridderd. (Bron: nl.wikipedia.org)

Ken Adam
You only live twice (1967) heeft niet alleen een hoog sushi-gehalte maar ook een hoog Thunderbird-gehalte. Op een klein Japans eilandje bevindt zich in een uitgedoofde vulkaan een geheime basis. De mierzoete titelsong You only live twice van Nancy Sinatra is wat mij betreft de mooiste Bond song.

Ken Adam [ nl.wikipedia.org ]

Napoleon de Grote

gekocht: Napoleon de Grote (2015) door Andrew Roberts

Napoleon de GroteNapoleon is nooit echt weggeweest, maar het lijkt alsof hij nu weer helemaal terug is. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de 200-jarige herdenking van de Slag bij Waterloo, de sluitsteen van de Napoleontische tijd. Bart van Loo schreef in 2014 met het oog op deze herdenking een zeer vlot geschreven dubbelbiografie: over Napoleon én de Franse Revolutie, getiteld: Napoleon – schaduw van de Franse Revolutie. En de gelauwerde Engelse historicus Andrew Roberts kwam met de vuistdikke biografie Napoleon the Great die vorig jaar in een Nederlandse vertaling verscheen. Het wordt nu al gezien als een gezaghebbende biografie. Vorig jaar keek ik al naar de documentaire die Roberts voor de BBC over Napoleon maakte.

Dankzij een genereus gebaar van een relatie kon ik afgelopen week beide boeken aanschaffen. Voorlopig ben ik dus nog steeds “into Napoleon”. Eerst nog het staartje van 1812 – Napoleons fatale veldtocht naar Rusland van Adam Zamoyski uitlezen voordat ik in bovenstaande boeken begin. Zoals met alles, gaat er een wereld open als je met Napoleon aan de gang gaat. En je ontdekt dat er om je heen ontelbare Napoleonfanaten rondlopen.

Guide NapoleonVoor degenen die in Napoleons voetsporen willen treden, is er sinds 2005 Le Guide Napoleon van Chappet, Martin en Pigeard, een reisgids voor maar liefst 4000 locaties die met Napoleon te maken hebben. Het Italiaanse plaatsje Rivoli zal er zeker in staan. Op 14 januari 1797 versloeg Napoleon hier de Oostenrijkers. Michaela en ik bezochten in 2012 het Museo Napoleonico in Rivoli waar we een aardige indruk kregen van deze veldslag bij de achterdeur van het Habsburgse Rijk.

Google toont 73 miljoen webpagina’s bij Napoleon, van Napoleon zelf tot aan allerlei soorten producten die Napoleon als merknaam hebben gekozen. Waar moet je beginnen? De site napoleon.org lijkt vanwege de domeinnaam op de official website van Napoleon. Maar deze website gaat ook over Napoleon III en is inmiddels zwaar verouderd. Ik vind het leuker om wat door websites van liefhebbers te struinen, zoals mynapoleonobsession van Carmi Cimicata. Of, om in Nederland te blijven, de website van Roel Vos.

Napoleon: A Life [ andrew-roberts.net ]