Dagelijks archief: maandag 8 november 2004

het literaire beeldverhaal

Gisterenavond bij R.A.M. :
De opmars van de grafische roman
De graphic novel is in opmars. Wereldwijd verschijnen literaire werken die niet alleen geschreven maar ook getekend zijn. Beeldromans zou je ze moeten noemen, maar die term is gekaapt door de keukenmeidenlectuur. Grafische romans dan maar. Will Eisner begon ermee in 1978 toen hij ‘A Contract with God’ publiceerde en in het voorwoord pleitte voor een geestverruiming van de stripkunst.
 
Eisner heeft talrijke navolgers gekregen. In het Abecedarium van de grafische roman, dat verschijnt tijdens de Haarlemse Stripdagen 2004, schreef Joost Pollmann een verkenning van het onontgonnen gebied tussen het letterlijke en het figuurlijke. Het omslag van het boekje laat een pagina zien uit een albumvan de Franse stripmaker Yvan Alagbe (‘Rouw’), een tekenaar die bij uitstek is in staat is om ‘moeilijke’ onderwerpen op overtuigende wijze in oostindische inkt om te zetten. De Amerikaanse schrijfster Myla Goldberg geeft als definitie van de grafische roman: “Een complexe vertelling in een pakkende visuele omgeving.”

R.A.M. | Grafische roman verdient een plek in de Nederlandse les | stichtingbeeldverhaal.nl | interview met Dominique Goblet