Dagelijks archief: dinsdag 12 januari 2010

perfecte reconstructie

gezien op DVD: The Aviator (2004) van Martin Scorcese

Het leven van de excentrieke Howard Hughes (1905-1976) is driemaal verfilmd (in 1977, 2004 en 2006) maar de verfilming van Martin Scorcese uit 2004 is het meest memorabel. The Aviator werd dan ook bekroond met vijf oscars en vier BAFTA’s. De film loopt van 1927 tot en met 1947 en is met grote accuratesse gemaakt. Decadente Holywoodparty’s, filmsets, art-deco-paleizen, straatscenes en natuurlijk ook de vliegtuigen, alles klopt tot in de kleinste details. Scorcese is zelfs zover gegaan om in technicolor te filmen dat letterlijk de couleur local bepaalt. Het camerawerk in The Aviator is verbluffend en Robert Bridge Richardson won terecht de oscar voor de beste cinematografie.

The Aviator
In de art-deco-paleizen van de jaren 20 gingen Cleopatra’s en Nefertiti ‘s met de drankjes rond. De film won in de categorie ‘kostuumontwerp’ ook een oscar…
Op 7 juli 1946 maakte Howard Hughes de eerste proefvlucht met het experimentele vliegtuig XF-11. Onderdeel van zijn vluchtplan was een rondvlucht boven Los Angeles om het nieuwe toestel te laten zien. Door een olielek ging een van de tegengesteld draaiende propellers andersom draaien. Hughes probeerde het toestel te redden door een noodlanding te maken op het golfterrein van de Los Angeles Country Club. Enkele seconden voor de landing daalde het toestel sterk en vervolgens stortte het neer in de woonbuurt rond de Country Club. Het toestel raakte drie huizen, en vervolgens explodeerden de brandstoftanks waardoor een huis en het gebied er omheen in brand vlogen. Hughes lag naast het vliegtuig, maar werd gered door een sergeant van de Amerikaanse mariniers. die in het huis ernaast op bezoek was. Hughes had een sleutelbeen en zes ribben gebroken en had derdegraads brandwonden. Het letsel had tot zijn dood invloed op hem en velen schrijven zijn latere verslaving aan opiaten toe aan de hoge dosering morfine die hij na het ongeluk voorgeschreven kreeg. Zijn kenmerkende snor die hij later in zijn leven droeg was een poging om een klein litteken in zijn gezicht te verbergen.
 
Bron: nl.wikipedia.org
The Aviator
Scorcese laat de film ook in de spiegel kijken en ook hier klopt alles tot in de puntjes…
De meest spectaculaire scène uit The Aviator (…) toont hoe filmmaker en vliegenier Howard Hughes neerstort in voorstedelijk Beverly Hills met een zelfontworpen vliegtuig. Een uur en drie kwartier lang was hij de snelste mens ter wereld, maar op een kwestie van seconden ging die triomf verloren in een furie van metaal, glas en steen. De vleugels van het toestel sneden door de daken van de woonsten heen als door boter en tegen de tijd dat het ding eindelijk stil kwam te liggen, was er van Hughes zelf nog maar nét genoeg over om „m terug op te kunnen lappen met zes maanden revalidatie. Die scène vat in feite het hele leven van Hughes samen: een man die steeds gekkere risico’s nam om z„n obsessies waar te maken. Hij wilde de snelste vliegtuigen ter wereld bouwen, de beste films maken. Zijn ambities werden steeds waanzinniger, tot hij niet anders kán dan ten onder gaan.
 
Bron: digg.be
The Aviator
de technicolor beelden roepen letterlijk de couloure local van de late jaren veertig op

The Aviator [ imdb.com ]