Dagelijks archief: donderdag 21 januari 2010

onthaasting & Vermeer-dering

gezien: Vensters op Vermeer – 10 korte verhalen
documentaire van Koos de Wilt en Hans Pool

VermeerOver de persoon van Johannes Vermeer is bijna niets bekend. De film Girl with a Pearl Earring naar het boek van Tracy Chevalier probeert wéll iets van hem te laten zien, maar de Sfinx van Delft blijft een gesloten man. Een maand geleden (20 december j.l.) zond de Avro in Close Up Vensters op Vermeer – 10 korte verhalen uit. Het is een boeiende en met liefde gemaakte documentaire waarin verschillende kunstenaars, met name fotografen, vertellen over de betekenis van Vermeer voor hun werk. Daaruit blijkt dat ‘Vermeer’ voor hen eerder een way of life is dan een persoon. Bij de afwezigheid van het persoonlijke krijgt het onpersoonlijke juist alle aandacht en voor Vermeer is dat natuurlijk het licht. Dat is precies wat heel veel fotografen en natuurlijk ook schilders in zijn schilderijen zo aantrekt. De documentaire is permanent op internet te zien.

Alain de Botton
filosoof Alain de Botton over Vermeer
Wat maakt Vermeer zo actueel? Filmmakers Koos de Wilt en Hans Pool reisden de wereld rond en gingen op bezoek bij wereldberoemde fotografen als Erwin Olaf, Steve McCurry, Joel Meyerowitz, Philip-Lorca diCorcia en Tom Hunter. Hoe eigentijds zijn Vermeers beelden? Bestseller auteur en filosoof Alain de Botton, schilder Chuck Close, filmregisseur Peter Webber, schrijfster Tracy Chevalier en kunsthandelaar Otto Naumann ontrafelen allen op hun eigen manier het geheim van de ‘Sfinx van Delft‘. Ook kunsthistorici en Vermeerkenners als Geoffrey Batchen, Lawrence Weschler, Walter Liedtke en Arthur K. Wheelock verklaren het hedendaagse succes van zijn werk.
 
‘Vensters op Vermeer – 10 korte verhalen’ is een documentaire van regisseur Hans Pool (onder meer ‘Van Dis in Afrika‘ en ‘Van Moskou tot Magadan‘) en kunsthistoricus, journalist en scenarioschrijver schrijver Koos de Wilt (onder meer ‘Rembrandt Inc.’). Het camerawerk en de regie zijn van Hans Pool, de research en de interviews van Koos de Wilt.
 
Bron: cultuurgids.avro.nl

bekijk de documentaire in lokale mediaplayer