Dagelijks archief: zaterdag 12 november 2005

Miniaturen turen

Vorig weekend bezocht ik de blockbuster van de Limburg Brothers in Nijmegen. Het was vreselijk druk en bovendien was ik mijn vergrootglas vergeten zodat de miniaturen grotendeels aan mijn oog voorbijgegaan zijn. Dan helpt de PC achteraf om eens te goed te bekijken wat je eigenlijk goed had moeten kunnen zien en volgens de conservatoren nooit meer te zien krijgt. Ik refereerde op 5 september al aan twee websites met het werk van de gebroeders van Limburg waarvan vooral de site van de Stichting De Gebroeders van Limburg enorm veel beeldmateriaal bevat.

Met de smaak van de Middeleeuwen in mijn mond ging ik verder en vond nog veel meer. Geen gebroeders, maar wel prachtige getijdenboeken. Allereerst de website van het Museum Meermanno in Den Haag. Daar moet ik nu echt eens een keer naar toe, dus het is een goede opwarmer deze site eerst eens te bezoeken. Ik vond er een leuke pagina over monsters. Vorig jaar heb ik hier al eens iets laten zien van monsters in Der Naturen Bloeme van Jacob van Maerlant.

(…)Het Museum Meermanno in Den Haag heeft een grote verzameling middeleeuwse boeken. Sommige van deze manuscripten worden bevolkt door bijzondere monsters en fantasiewezens.
Meermanno De Roman van de Roos, een boek uit de 14de eeuw, is een van de vele middeleeuwse handgeschreven boeken uit Museum Meermanno. Zodra je het openslaat op de eerste bladzijde zie je meteen een miniatuur vol kleuren. Als je de bladzijde beter bekijkt merk je kleine eekhoorntjes op aan de randen.
Waarschijnlijk zijn ze er door de tekenaar even snel bij getekend. Verder kijkend, zie je nog meer. Bijvoorbeeld een draak die voortkomt uit lijntjes, links aan de pagina. Het eekhoorntje is echt, maar die draak is verzonnen. (…)
Bron: Museum Meermanno Den Haag

Vervolgens de website literatuurgeschiedenis.nl waar ik het mooie getijdenboek van de Meester van Catharina van Kleef vond. Hij maakte het rond 1460, een halve eeuw dus na de werken van de gebroeders van Limburg. De afbeeldingen op deze site zijn van zeer goede kwaliteit en je kunt ze op groot formaat (900px x 1200px) downloaden. Ook leuk op deze site zijn de lessen Middelnederlands

Nog meer websites over middeleeuwse miniaturen bekijken? Otto Vervaart heeft op zijn site een reeks links verzameld, ook van indrukwekkende internationale databanken, zoals de Library of Congress, de British Library en de Piermont Morgan Library. Maar voordat je daar gaat kijken, eerst zien wat de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag voor moois bewaard.