Dagelijks archief: woensdag 16 november 2005

in de schaduw van de welvaart

Het Uur van de Wolf: Frits Weeda
Vanavond op NPS Nederland 3 om 20.55

Vanavond komt op het Uur van de Wolf een documentaire over de Amsterdamse fotograaf Frits Weeda. Het gemeentearchief in Amsterdam bewaart foto’s van hem uit de epriode 1958-1965. Afgelopen voorjaar was daar een expositie over zijn werk te zien en verscheen het boek In de schaduw van de welvaart.

Zelden is het gevoel van weemoed in de Nederlandse fotografie zo sterk tot uitdrukking gebracht als door Frits Weeda in zijn documentatie van Amsterdam uit de jaren 1958 tot 1965. Met het Waterlooplein en omgeving als uitvalsbasis richtte hij zijn camera op de vervuilde grachten, het groeiende parkeerprobleem, kinderen spelend tussen de autowrakken en de oprukkende infrastructuur van ringwegen. Aan de rand van Amsterdam documenteerde hij de bedreigde landelijkheid van dorpjes als Buiksloot en Sloterdijk.
In de schaduw van de welvaart
In de schaduw van de welvaart
Amsterdam 1958 – 1965
Fotograaf Frits Weeda (geboren in 1937) is nog relatief onbekend bij een groter publiek. Het Gemeentearchief onderhoudt al jaren een nauwe band met hem. Vanaf de vroege jaren zestig werd zijn werk aangekocht en in 1987 organiseerde het archief als eerste een tentoonstelling van Weeda’s foto’s. Onlangs is zijn complete fotoarchief van ruim zesduizend negatieven in beheer genomen. Dat is de directe aanleiding om zijn werk in een tentoonstelling en op de website van het archief aan het publiek te laten zien.
 
Op de beeldbank van het Amsterdamse gemeentearchief zal een ruime selectie te zien zijn van enkele honderden foto´s. Op de tentoonstelling worden ruim 150 foto´s gepresenteerd, waaronder niet eerder gepubliceerd vroeg werk en een serie panorama´s van de stad.
 
Bij uitgeverij De Verbeelding verschijnt de publicatie Frits Weeda: „In de schaduw van de welvaart, Amsterdam 1958 – 1965„, met meer dan 130 foto’s en een inleidende tekst van Rik Suermondt.
Bron: galeries.nl

Het Uur van de Wolf: Frits Weeda