Dagelijks archief: dinsdag 22 november 2005

schilderijen kijken in ede

Jaarlijkse najaarstentoonstelling Simonis & Buunk
1 tot en met 17 december 2005, Ede

De allereerste website die ik ooit bezocht in begin december 1996 met Netscape 2.0 , was de site van kunsthandel Simonis & Buunk uit Ede. Sinds 1997 krijg ik ieder jaar de catalogus toegestuurd van de wintersalon, traditiegetrouw als twee afzonderlijke deeltjes: 19e en 20e eeuw. Ze zijn zorgvuldig vormgegeven en voortreffelijk gedrukt door Waanders, dé uitgever van kunstcatalogi. Ik koester alle catalogi met een plekje naast de museumcatalogi. Welke kunsthandel doet dit na?

Simonis & Buunk catalogus 2005
De nieuwe 2005 catalogus van
kunsthandel Simonis & Buunk

Dit jaar is de catalogus voor het eerst één boek geworden, met de titel Harmonie & Contrast, (R)evolutie in de Nederlandse schilderkunst 1820-1970 waarbij de collectie onderverdeeld is in een aantal thema’s en Nederlandse schilderijen toont tussen 1820 en 1970. Op de website kun je overigens de oude catalogi vanaf 1999 nog nabestellen.

Nieuw! 19e en 20e eeuw bijeen
De tentoonstelling gaat dit jaar vergezeld van een lijvige catalogus (224 pagina’s), volgens een nieuw concept. Verschenen de afgelopen zeven jaar steeds twee aparte catalogi bij de najaarstentoonstelling – 19e eeuw en 20e eeuw – nu is er sprake van een geïntegreerde catalogus, waarin beide eeuwen zijn opgenomen. Het thema is „Harmonie en Contrast. (R)evolutie in de Nederlandse schilderkunst 1820-1970„.
 
De traditionele, chronologische volgorde van de schilderijen is vervangen door een rangschikking naar thema. „Pronk en kleur„ (bloemstillevens), „Stad en Dorp„, „Denkend aan Holland„ en „Reis naar het onbekende„ zijn enkele van de thema’s, waarbinnen schilderijen voor vergelijking en tegenstelling naast elkaar zijn gezet. Elk katern wordt ingeleid met een tekst waarin de ontwikkeling van het onderwerp in de afgelopen twee eeuwen wordt samengevat. De thematische indeling zal, om praktische redenen, niet in de tentoonstelling tot uiting komen. De 19e-eeuwse collectie en de verzameling modernen worden als vanouds gescheiden gepresenteerd, in aparte panden, met een in stijl aansluitend interieur. (…)
 
Persbericht Harmonie & Contrast