Dagelijks archief: donderdag 6 april 2006

nieuwswaar en handelswaar

de neo-gnostische hype in de media

Dagblad Trouw kopte vandaag met opmerkelijk nieuws op de voorpagina:
375 miljoen jaar geleden: vis zet vaste voet aan wal
en daaronder:
Judas is geen verrader in zijn eigen evangelie

Het NOS journaal besteedde vanavond ook aandacht aan deze items, maar in omgekeerde volgorde. Het journaal sloot af met Judas en de vis van 375 miljoen jaar geleden. Het fossiel dat in Canada werd gevonden en luistert naar de naam Tiktaalik laat mij net zo koud als het ijs waarin het gevonden is. Ik hoorde wel een opgewonden wetenschapper iets zeggen over de onvoorstelbare waarde van de vondst (This is part of our own body!) Nuchter constateerde ik dat ik momenteel geen vermiste lichaamsdelen heb.

Meer werd ik geraakt door het nieuws over het Judasevangelie. De media kolken mee met de hysterie rond de Da Vinci Code en de gnostische revival die binnen en buiten NewAgekringen gevierd wordt. Zowel Trouw als het NOS journaal maakten braaf reclame voor een uitzending over het ‘Judas evangelie’ op National Geographic Channel aanstaande zondag. Daar gaan dus tussen de 1 en 2 miljoen mensen naar kijken. Waarschijnlijk zullen er in de reclameblokken boeken van Dan Brown en andere neo-gnostici waar worden aangeprezen.

Ik erger mij aan de wijze waarop de media aandacht besteden aan het zogenaamde ‘evangelie’ van Judas. Vandaag werd dit in Amerika door National Geographic wereldkundig gemaakt. Wetenschappers als de Nederlandse hoogleraar patristiek Hans van Oort, worden aan het woord gelaten om uit te leggen dat juist dit ‘evangelie’ ‘een waarheid’ verkondigt die misschien wel dichterbij de boodschap van de ‘historische Jezus van Nazareth’ ligt dan de boodschap die kanonieke vier evangelieën verkondigen.

Marketing en media weten inmiddels dat er een enorme honger bestaat naar een onorthodoxe, anti-kerkelijke uitleg van het vroege Christendom. De Kerk wordt steeds meer als een machtsinstituut ervaren dat het oorspronkelijke ‘gnostische Christendom’ onderdrukt heeft. Het ‘evangelie van Judas’ heeft alles in zich om een hit te worden, want het zet de uitleg van de Kerk op zijn kop: Volgens de leugen van het ‘Judas evangelie’ is niet Christus de eigenlijke Verlosser. Ik moet terugdenken aan mijn puberteit waarin ik tegendraadse opvattingen als een spons in mij opzoog. In Demian van Hermann Hesse beweert de gelijknamige slimmerik met een originele redenering, dat de moordenaar aan het kruis die geen berouw toonde, de ‘goede moordenaar’ is. Zo lijkt ook het Judas evangelie een ‘diepe waarheid’ bloot te leggen.

Wat zou National Geographic hebben betaald voor de publicatierechten van het Judas-evangelie? Gefluisterd wordt dat het om enkele tonnen gaat. In dat geval heeft de eigenaar van het manuscript, de Grieks-Zwitserse galeriehoudster Frieda Tchakos, haar geld er meteen uit.
Slimme tante. Lef heeft ze ook. In de documentaire die National Geographic op 9 april op de Nederlandse televisie uitzendt vertelt ze zonder blikken of blozen dat ze ‘voorbestemd was om Judas te rehabiliteren’.
 
Henk Schutten op het forum van judas-evangelie.nl
Judas evangelie
Een van de vele boeken over het ‘evangelie’ van Judas. De ondertitel ‘wat joden, christenen en moslims niet mogen weten’ moet de ruimdenkende lezer prikkelen het boek te kopen
Het evangelie is een zogeheten gnostische tekst, waarin de innerlijke kennis centraal staat die de mens zou kunnen verenigen met God. De kerk heeft de gnosis steeds afgedaan als ketterij. Kerkvader Irenaeus waarschuwde in de tweede eeuw in zijn geschrift Adversus Haereses tegen het evangelie van Judas.
 
Als enige Nederlander heeft prof. dr. Hans van Oort, hoogleraar Vroeg Christendom en Gnostiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen toegang tot de inhoud van de Codex. Samen met anderen werkt hij aan een uitleg van het Evangelie van Judas voor de door hem geredigeerde serie Nag Hammadi and Manichaean Studies.
 
Bron: katholieknederland.nl/

nationalgeographic.nl
special van National Geographic Magazine
gnostische evangelisatie bij Teleac

Database Delirium

de gevolgen van de huidige cut and paste cultuur
vanavond om 20.00 uur geeft Jos de Mul een lezing over zijn nieuwste boek in de aula aan de Minderbroedersberg in Maastricht
Abraham Maslow heeft ooit opgemerkt dat voor iemand die alleen een hamer heeft, alles eruitziet als een spijker. In een cultuur waarin de computer het belangrijkste instrument is, wordt de gehele wereld getransformeerd tot een database, waarvan de elementen naar believen en zonder einde kunnen worden gerecombineerd.
 
database deliriumIn zijn lezing fileert Jos de Mul met een scherp mes en de nodige humor de gevolgen van de alomtegenwoordige cut & paste-cultuur. Hij maakt de samenhang duidelijk van op het eerste gezicht los van elkaar staande verschijnselen zoals de multiculturele samenleving, genetische manipulatie, fortuynisme, de teloorgang van historisch besef, schaatsende moslima’s, digitale beeldbewerking, glokalisering, extreme makeovers, ludieke oorlogsvoering, retro-avantgarde, mobiele intimiteit, hiphop sampling, postmodern fundamentalisme, Chinees cynisme, bijeengesurfte scripties, de fusion keuken, zen computers, en de Matrix-trilogie.
 
Bron: sg.unimaas.nl

Jos de MulJos de Mul publiceerde onder meer:
Het romantische verlangen in (post)moderne kunst en filosofie
De Tragedie van de eindigheid.
en Cyberspace odyssee
 
Zijn werk werd onder meer bekroond met de Praemium Erasmianum (1993) en de Socrates Prijs (2002).