Dagelijks archief: woensdag 7 september 2011

niemandsland

het braakliggende terrein in de film

Lucius BurckhardtAls jongetje heb ik eindeloos gespeeld op het braakliggende stukje grond voor ons huis in de nieuwbouwwijk waar ik ben opgegroeid. Bijna iedereen kent uit zijn jeugd waarschijnlijk zo’n plekje dat aan niemand leek toe te behoren en wat je als kind je al spelende had eigen gemaakt. Tijdens haar studie Freiraum- und Landschaftsplanung in Kassel ‘ontdekte’ Michaela dat kinderen juist vaak spelen in de grijze gebieden van de ruimtelijke ordening, op plekken die niet gepland zijn om te spelen. Lucius Burckhardt (1925-2003), een van haar professoren en de vader van de Spaziergangwissenschaft schreef in de bundel Grün in der Stadt (Andritzki/ Spitzer; S. 114-115; Reinbek 1981.) over de betekenis van niemandsland voor kinderen in een woonwijk.

Niemandsland ist ein Produkt der Planung: ohne Planung kein Niemandsland. Aber wenn die Planer merken, daß sie das Niemandland geplant haben, ist es aus mit dem Niemandsland. Dann würde schon der Name geändert: es heißt denn “disfunktionale Flächen”.

Lucius Burckhardt

Het niemandsland is zo eigenlijk een soort metafoor van het onderbewustzijn. Wanneer het bewustzijn het onderbewustzijn opmerkt, is het onderbewustzijn niet meer het onderbewustzijn. Niemandsland speelt als filosofisch gegeven de hoofdrol in de film Stalker (1979) van Andrei Tarkovsky. Mijn Top 3 van het niemandsland in de cinema ziet er zo uit: 1. Stalker (1979) 2. Der Himmel über Berlin (1986) 3. Le Ballon Rouge (1956)

Niemandsland
Niemandsland in Le Ballon Rouge (1956), Mon Oncle (1958) en in Der Himmel über Berlin (1986)
Niemandsland
Niemandsland in Stalker (1979)
Een niemandsland of neutrale zone is een grensgebied dat aan niemand toebehoort. In oorlogstijd wordt het gebied tussen de frontlinies van twee vijandelijke legers ook wel aangeduid als niemandsland. In het algemeen zou je een gebied waar nooit iemand komt niemandsland kunnen noemen.
 
Bron: nl.wikipedia.org