Dagelijks archief: zaterdag 5 mei 2012

verzoening

dinsdagavond gezien op RTL8: Atonement (2007)

AtonementIn de dagen voor dodenherdenking stond er op de televisie weer veel oorlogsdrama geprogrammeerd. Atonement van regisseur Joe Wright werd dinsdagavond met veel reclame ertussen uitgesmeerd van half negen tot elf uur op RTL8. Wright had al eerder met superster Keira Knightly het bekendste boek van Jane Austen verfilmd. Atonement naar het boek van Ian McEwan uit 2001 is ook weer een onvervalst Brits zedendrama in de upperclass. Het toneel is alleen verplaatst van 1815 naar 1935 waardoor het wat minder om de kostuums draait en de zeden meer naar voren kunnen komen. (zie trailer hieronder) Het eerste gedeelte van de film dat zich afspeelt op een enorm Engels landgoed, riep bij mij Brideshead Revisited in de herinnering.

trailer van Atonement

Atonement is een volbloed esthetische film. De personages zijn erg goed gecast en Saoirse Ronan die de 13-jarige Briony Tallin speelt, ziet er met haar bleke gezichtje en haar grote blauwe ogen uit alsof ze zo uit een laat-Victoriaanse schilderij van John William Waterhouse is weggelopen. Art director Ian Bailie die zeer terecht genomineerd werd voor een oscar, heeft zijn inspiratie duidelijk uit de Pre-Raffaelitische en Victoriaanse schilderkunst. We zien een variatie op Ophelia en talloze zonovergoten Victoriaanse prenten. Het indrukwekkendste cinematografische kunstje in Atonement is zonder meer het ´bravoure shot´ op het strand van Dunkerque. In één enkele shot van vijfenhalve minuut, laat Seamus McGarvey (director of photography) hoofdrolspeler James McAvoy volgen die tussen de duizenden Engelse soldaten op het strand en de boulevard door zwalkt. Het is een knap staaltje van crowd managing. Terwijl de camera overal tussendoor zwenkt, gebeurt er van alles op het strand. De belichting en de fotografie zijn steeds om je vingers bij af te likken en Atonement is voor mij in de eerste plaats een betoverende kijkervaring.

Ik ben trouwens erg benieuwd naar de nieuwste verfilming van Anna Karenina waarin regisseur Joe Wright opnieuw samenwerkt met Keira Knightly en zijn cinematograaf Seamus McGarvey. Op 12 oktober wordt de film in Nederland uitgebracht. Zou Keira Knightly de legendarische Greta Garbo als Anna Karenina gaan overtreffen? Ik betwijfel het. Garbo was mooi én ongelukkig en was daardoor van nature al Tolstoi‘s tragische hoofdpersoon. Knightly is alleen maar mooi en mist de droevige uitstraling van Garbo. Het hangt er van af hoe subtiel ze de gekwelde Anna kan spelen.

Atonement [ nl.wikipedia.org ]