Maandelijks archief: september 2014

court drama

zondag gezien op Een: Witness for the Prosecution (1957)

Witness for the ProsecutionWitness for the Prosecution (1957) is de negende film van Billy Wilder die ik zag na Double Indemnity (1944), Sunset Blvd. (1950), Stalag 17 (1953), Sabrina (1954), The Seven Year Itch (1955), Some Like It Hot (1959), The Apartment (1960) en Irma la Douce (1963). Wilder’s verfilming naar het gelijknamige toneelstuk van Agatha Christie uit 1925 is een zogenaamd court drama. Witness for the Prosecution was niet de enige rechtbankfilm dat jaar. Twelve angry men van Sidney Lumet werd misschien wel de invloedrijkste rechtbankfilm aller tijden. Het genre deed het de volgende jaren goed. Ook Anatomy of a murder (1959) en To kill a mocking bird (1962) werden klassiekers.

Witness for the Prosecution
Witness for the Prosecution is een typische Agatha Christie met een bijzonder verrassende plotwending op het eind.

Billy Wilder maakte zijn rechtbankfilm met Marlene Dietrich, die net als hij in de jaren dertig van Berlijn naar Hollywood was gekomen. De hoofdrol wordt gespeeld door de Engelse acteur Charles Laughton. Ik kende hem nog van zijn vertolking van Hendrik VIII in The Private Life of Henry VIII (1933) en natuurlijk van zijn rol als Sempronius Gracchus in Spartacus (1960). Charles Laughton is geknipt om lichtvoetige, vadsige typen te spelen. Peter Ustinov, die ook in Spartacus speelde, kwam dicht in zijn buurt. Later vertolkte Ustinov zesmaal Hercule Poirrot van Agatha Christie.

kartonnen wapens

gezien bij Vlaanderen vakantieland: tentoonstelling Kartonnen Wapens
Het kaartspel tijdens de Eerste Wereldoorlog
in Turnhout tot 31 december 2014

De meest voorkomende ervaring in de loopgraven van 1914-1918 was de verveling. De soldaten probeerden deze te verdrijven door te kaarten. De speelkaart werd ingezet als propaganda en ter educatie. In het nationaal museum van de speelkaart in Turnhout is tot 31 december de tentoonstelling Kartonnen wapens te zien.

Fernand Léger
Fernand Léger schilderde in 1917 het beroemde schilderij La partie des cartes. De soldaten zijn machines geworden, de ledematen kanonnen, de speelkaarten munitie.
In de tentoonstelling ‘Kartonnen Wapens’ komt geen militaire of politieke geschiedenis aan bod. De expo bekijkt de Eerste Wereldoorlog vanuit een alternatieve, onbekende invalshoek en laat speelkaarten de bezoeker tot in de loopgraven voeren. Het kaartspel was zowat de enige vorm van tijdverdrijf die in deze donkere geulen mogelijk was en diende dus vooral om de moreel op peil te houden. De spanning en onzekere toekomst zorgden voor een grote vraag naar waarzeggerskaarten. Soldaten die geen kaarten hadden, maakten ze zelf uit afval.
 
Maar speelkaarten werden ook strategisch ingezet: als propagandamiddel pro en contra, of om militaire vaardigheden aan te leren. Zo bestonden er kaarten met de verschillende seincodes of de soorten marineschepen. Soldaten konden met het spel zelfs een bescheiden kennis Engels of Frans opdoen.
 
Bron: speelkaartenmuseum.be

grof geschut [ 1 ]

28 september 1914: het beleg van Antwerpen begint
tweet 1914
tweet van @Wereldoorlog1
De Krupp 42 cm houwitser was pas in 1913 ontwikkeld. Het projectiel weegt 1143 kilogram. De vuurkadans is 10 schoten per uur. De maximumdracht is 14 kilometer.
Op 28 september begon de belegering van de Versterkte Stelling met de beschieting van de forten door speciaal daarvoor ontworpen zware artillerie, kaliber 30,5 cm en 42 cm. De Oostenrijks-Hongaarse Skoda 30,5 cm houwitser was reeds met succes ingezet tegen de vesting Luik en nadien tegen de vesting Maubeuge. De maximum dracht is 12 kilometer. Het projectiel weegt bijna 400 kilogram. De vuurkadans is 10 schoten per uur. De Krupp 42 cm houwitser was pas in 1913 ontwikkeld. Het projectiel weegt 1143 kilogram. De vuurkadans is 10 schoten per uur. De maximumdracht is 14 kilometer.
 
De projectielen volgen een hoge kogelbaan zodat ze bijna loodrecht inslaan op het doel. Ze zijn voorzien van een vertragingsbuis zodat ze pas ontploffen nadat ze diep in het doel zijn doorgedrongen. De forten konden dergelijke inslagen niet weerstaan. De gewelven zouden barsten, steunpilaren verzakken en de betongewelven instorten onder hun eigen gewicht.
 
Bron: nl.wikipedia.org

Beleg van Antwerpen [ nl.wikipedia.org ]