Dagelijks archief: donderdag 2 maart 2006

reis voorbij goed en kwaad

gekeken naar Apocalypse Now Redux 1979/2001

Gisterenavond zond Canvas het meesterwerk van Francis Ford Coppola uit, met ditmaal een lengte van maar liefst 3 uur en 15 minuten. Het is een indringend verhaal over de waanzin van oorlog, waarin de wreedheid zichzelf, in de persoon van kolonel Kurtz (Marlon Brando), presenteert als innerlijke kracht. Deze is de dubbele moraal van de Amerikaanse regering gaan haten en meent dat schaamteloze wreedheid zuiverder is. De wil om te doden heeft voor hem getriomfeerd over de wil om het goede te doen. De tot waanzin op de spits gedreven wreedheid lijkt door deze leugen een glasheldere logica te bezitten.

Marlon Brando als kolonel Kurtz
the horror, the horror…

Mooi is de gelaagdheid van Apocalypse Now: de film beschrijft een reis over een Vietnamese rivier en presenteert een tijdsbeeld , maar tegelijkertijd gaat het hier over een innerlijke reis naar de schemerige buitengewesten van de geest. Opnamen met scherpe licht-donkercontrasten versterken deze bad trip naar de dark side.

Kurtz (Brando) en Willard (Sheen) zijn twee tegenstrijdige kanten van de menselijke psyche. De kijker wordt net als Willard aangetrokken tot Kurtz, een intellectueel die Kipling en T.S. Eliot citeert, maar óók een waanzinnige die schrijft: «Moord ze allemaal uit! Nuke ‘em!» Kurtz, de poëet-soldaat die een verschrikkelijk inzicht heeft gekregen in de aard van oorlog, in de ziel van militairen, van sovjet soldaten die net als de Amerikanen nu bommen wierpen in Afghanistan en het fun noemden. Zijn deze mensen «beter» dan anderen? Hebben militairen iets wat gewone mensen niet hebben? Kurtz komt, tijdens nuchtere zelfbewuste momenten, niet verder dan het gedicht The Hollow Men dat T.S. Eliot schreef na de Eerste Wereldoorlog. Maar dat is welbeschouwd een heel eind: «We are the hollow men/ We are the stuffed men. Our dried voices, when/ We whisper together/ Are quiet and meaningless/ As wind in dry grass…»
 
Bron: groene.nl

Op moviemeter.nl schreef iemand:

“Toch vind ik full metal jacket een hogere fun en entertainment factor hebben. Apocolypse op nummer twee wat oorlog films betreft voor mij met 4,5″

Een dergelijke platte reactie demonstreert weer eens onze dubbele moraal. We kijken naar een film over de gruwelen van oorlog, maar willen daarbij wel worden vermaakt.
“I love the smell of napalm in the morining” cool man.

meer Apocalypse Now op gonemovies.com | filmsite.org