Dagelijks archief: maandag 27 maart 2006

religie en kunst

Helikon, het landelijk instituut voor religie in kunst en cultuur organiseert reizen, lezingen, cursussen en excursies. Ook wordt jaarlijks een helikonlezing gehouden, afgelopen jaar was het onderwerp, vooruitlopend op het Rembrandtjaar, Bijbelse historieschilderkunst bij Rembrandt

Een historiestuk is een kunstwerk waarop een episode uit een literaire bron is afgebeeld. Dat kan een verhaal zijn uit de Bijbel; een moment uit het leven van een heilige; een voorstelling met een onderwerp uit de klassieke mythologie of een moment uit de geschiedenis. Rembrandt geldt als de grootste historieschilder aller tijden. Hij richtte zich vooral op verhalen uit de Bijbel. Daarbij nam hij geen genoegen met de traditionele weergave van het verhaal. Steeds weer bewijzen zijn bijbelse historiestukken dat hij zich persoonlijk verdiepte in het verhaal; hij koos voor nieuwe momenten, onverwachte hoogtepunten en een eigen interpretatie. De nieuwe behandelingswijze van oude thema’s én de verrassende onderwerpkeuze maakten het Rembrandt mogelijk voor di­e momenten uit bekende verhalen te kiezen, waarop emoties tot een hoogtepunt komen. Door steeds het beslissende, dramatische moment in een verhaal uit te beelden, schiep Rembrandt de mogelijkheid datgene weer te geven wat zijn grote belangstelling had: de emotionele reactie van de personen. Als geen ander voelde Rembrandt aan wat de mensen emotioneel doormaken op het moment dat hij in beeld bracht. Het is bekend dat de werkwijze van Rembrandt niet altijd werd gewaardeerd. Door ook hier tijdens de lezing op in te gaan, wordt veel duidelijk over het geniale van zijn kunst en de unieke plaats die Rembrandt in de kunstgeschiedenis inneemt.
kruisafname
Rembrandt, kruisafname
Helikon is een kunsthistorisch instituut dat de kennis en inzicht op het gebied van de kunsten wil vergroten. Het instituut richt zich daarvoor op de invloed die verschillende godsdienstige gedachten en levensbeschouwelijke inzichten hebben uitgeoefend op kunst en cultuur. De onderwerpen die gedurende de cursussen, lezingen, excursies en reizen aan bod komen hebben een religieuze, filosofische of levensbeschouwelijke achtergrond. Het doel is deze achtergrond inzichtelijk te maken en de betekenis en symboliek van een kunstwerk te ontrafelen. Helikon wil het kunstwerk plaatsen in de tijd waarin het is vervaardigd en het verhaal achter een kunstwerk vertellen.
 
Bron: kunstgeschiedenis-helikon.nl