Dagelijks archief: donderdag 9 maart 2006

tableau vivants op het witte doek [1]

Rembrandt fecit 1669 van Jos Stelling ( 1977)
9 t/m 14 mrt 21:45, 15 mrt 22:30 Filmmuseum Vondelpark

In het kader van het Rembrandtjaar draait het filmmuseum een aantal Rembrandtfilms. Omdat ook Caravaggio als inspirator in de belangstelling staat (in de tentoonstelling Rembrandt-Caravaggio in het VanGogh Museum) wordt ook de film Caravaggio van Derek Jarman getoond. Twintig jaar geleden zag ik deze in het filmhuis in Arnhem en kan mij ervan herinneren dat het een echte schilderijenfilm was. Je moet er van houden.

Rembrandt
still uit de film Rembrandt fecit 1669
van Jos Stelling, 1977
De titel duidt op het uitgangspunt van de film: Rembrandts laatste zelfportret (Rembrandt heeft het gemaakt in 1669). Stellings eerbetoon volgt het leven van de kunstenaar van jaar tot jaar. Sommige van zijn beroemdste schilderijen – o.a. ‘De Anatomische Les’ en ‘De Nachtwacht’ – worden nagespeeld. De nadruk ligt op de leefwereld van de schilder en op ‘het kijken’. ‘(…) een puntgaaf historisch drama dat naadloos aansluit bij films van grote cineasten als Straub en Duras. Stelling kijkt met verbluffend mooie ensceneringen naar de kijkende Rembrandt om de toeschouwer van de film opnieuw te leren kijken.’ (uit de Speelfilmencyclopedie). Stil spel, spaarzame dialogen en oog voor detail kenmerken deze Nederlandse productie, die destijds door de Nederlandse filmpers werd neergesabeld en in het buitenland met ontzag werd ontvangen. Het Filmmuseum heeft de film recent geconserveerd en vertoont een nieuwe kopie.
 
Bron: filmmuseum.nl
Caravaggio
still uit de film Caravaggio
van Derek Jarman, 1986
Caravaggio van Derek Jarman (1986)
16 t/m 22 mrt 21:45 Filmmuseum Vondelpark
Met Caravaggio, een eigenzinnige, homo-erotische biografie van de renaissanceschilder Caravaggio (1573-1610), leverde de Britse cineast Derek Jarman waarschijnlijk zijn meest toegankelijke film af. Jarmans Caravaggio vormde een frontale aanval op de klassieke reconstructies die Hollywood pleegt te maken. In flashbacks toont hij de tumultueuze driehoeksverhouding tussen de schilder Caravaggio (Nigel Terry), zijn favoriete model Ranuccio (Sean Bean) en diens minnares Lena (Tilda Swindon). Jarman verbeeldt Caravaggio’s bekendste werken in gestileerde tableaux vivants. Nieuwe kopie.
 
Bron: filmmuseum.nl