Maandelijks archief: mei 2007

de achterkant

Het mysterie achter het schilderij in Kasteel Huis Berg
in ‘s-Heerenberg tot 1 november 2007
het mysterie achter het schilderij
De bijzondere kunstcollectie die dr. Jan Herman van Heek (1873-1957) voor Huis Bergh bijeen heeft gebracht, omvat onder andere ruim tachtig Nederlandse en Duitse schilderijen uit de late Middeleeuwen. Veel van die schilderijen hebben niet meer hun oorspronkelijke formaat. Vanwege hun marktwaarde werden altaarstukken vaak uit elkaar gehaald en onderdelen los verkocht. De vraag naar Middeleeuwse portretten was zelfs zo groot dat panelen verzaagd werden om de portretten als zelfstandig kunstwerk te kunnen verkopen. Nieuw onderzoek naar de schilderijen in Huis Bergh en recente restauraties hebben veel interessante gegevens opgeleverd, over de herkomst van de schilderijen, over hun lotgevallen en over hun datering. „Het mysterie achter het schilderij„ toont de resultaten van dat onderzoek. De presentatie laat ook achterkanten van schilderijen zien en vertelt welke informatie daaraan is af te lezen. Van altaarluiken wordt nu ook de keerzijde getoond die tot nu altijd aan het oog was onttrokken.
 
Bron: huisbergh.nl

kruitvat

vandaag 94 jaar geleden:
einde van de Eerste Balkanoorlog op 30 mei 1913

In de eerste Balkanoorlog, die op 17 oktober 1912 was uitgebroken, werden de Turken in vier weken uit Europa gejaagd. Vervolgens waren er 63 diplomatieke ontmoetingen nodig om het vrijgekomen Macedoniëte verdelen en dus nieuwe grenzen op de Balkan vast te stellen. Tenslotte werd op 30 mei 1913 de vrede getekend door de betrokken landen, onder het toeziend oog van de Europese grootmachten. Maar deze vrede was van korte duur omdat Bulgarije zich tekort gedaan voelde ten opzichte van haar buurland Servië.

Griekenland moest daarentegen toezien hoe Bulgarije aan de Egeïsche zee kwam te liggen en op deze strategische plaats dus slavische (indirect Russische!) invloed moest tolereren. De Macedoniërs zelf werd niets gevraagd; ze moesten zich als ‘minderheid’ maar thuis voelen binnen het nieuwe Servië, Bulgarije en Griekenland. Precies een maand later brak alweer een Tweede Balkanoorlog uit, die op 10 augustus 1913 eindigde met een nederlaag voor Bulgarije. Een derde conflict op de Balkan, weer een jaar later, zou heel Europa in brand zetten.

In the spring of 1912, Serbia, Bulgaria, Montenegro and Greece, encouraged by Russia, aligned with the objective of taking control of some or all of the lands still occupied by the Ottoman Empire in Europe. Though the disparate Balkan peoples nursed intense hatreds of one another, they were compelled to join forces and act quickly in order to strike at Turkey – now ensnared in a war with Italy over territory in Libya – in its weakness. On October 8, 1912, Montenegro declared war on Turkey; Serbia, Bulgaria, and Greece followed suit on October 17.
Balkan 1912-1913
Nadat de Turken van Balkan verdreven waren, had het nationalisme helaas de overhand en ging dat ten koste van de eenheid van het orthodox-christendom.
Surprisingly, the Ottoman army was quickly and decisively defeated, as the Balkan forces drove the Turks from almost all of their territory in southeastern Europe over the course of a month. The great powers of Europe – Britain, France, Germany, Austria-Hungary and Russia – scrambled to exert control over the region in the wake of Turkey’s withdrawal, and a congress was convened with representatives of the belligerent nations in London in December 1912 to draw up post-war boundaries in the Balkans. Over the course of the next several months and 63 meetings, as well as renewed hostilities on the battlefield, an agreement was reached, and Macedonia was partitioned between the victors of the First Balkan War. Nevertheless, the peace concluded May 30, 1913, was only tenuous, as Bulgaria felt cheated out of its rightful share by Serbia and Greece.
etnische kaart van de Balkan in 1914
Zuid-Oost Europa is een etnische lappendeken en dus een haard voor conflict: welke grens je ook trekt, er ontstaan altijd relevante minderheden.
Exactly a month after the peace treaty was signed, on the night of June 29-30, Bulgaria turned against its former allies, Serbia and Greece, in a surprise attack ordered by King Ferdinand I without consultation with his own government. The attack led to the so-called Second Balkan War, in which Bulgaria was quickly defeated by forces from Serbia, Greece, Turkey and Romania. The Treaty of Bucharest, signed August 10, was negotiated by local states, rather than by the great powers. By its terms, Bulgaria lost a considerable amount of territory and Serbia and Greece received control of most of Macedonia.
 
Bron: history.com

(ver)taalwonder

gisteren was er een herdenkingsdienst voor archimandriet Adriaan
van het heilig orthodox klooster Johannes de Doper in Den Haag

Na het talenwonder van Pinksteren was er op Tweede Pinksterdag in Den Haag een herdenking van het ‘vertaalwonder’ (van) archimandriet Adriaan. Vader Adriaan heeft zeer veel betekend voor de orthodoxie in het Nederlandse taalgebied. Dankzij zijn enorme vertaalwerk kunnen orthodoxe gelovigen in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten in hun eigen taal het Officie bidden van de Orthodoxe Kerk.

eeuwige gedachtenis archimandriet Adriaan
Eeuwige gedachtenis!
na de herdenkingsdienst in het klooster was er op de begraafplaats een panichida voor archimandriet Adriaan
De persoonlijke geschiedenis van vader Adriaan is de geschiedenis van zijn samenwerking van vladyka Jacob. Natuurlijk was er een periode daarvoor. Elk opgegroeid in een rooms-katholiek gezin, hadden ze als misdienaars de mis intens leren kennen. Vader Adriaan met diepe vreugde dat hij het mysterie van zo dichtbij mocht meebeleven, Vladyka als basis voor het vast besluit – toen al – zelf priester te worden.
eenvoud en intensiteit van het leven van de christenen der eerste eeuwen
Vader Adriaan en Vladyka ontmoetten elkaar in 1935, en sloten al gauw een vriendschap voor het leven. Zij boomden eindeloos met elkaar, vooral lopend langs het strand of elkaar steeds maar heen en weer naar huis brengend. Over Christus, geloof uitdragen, de (rooms-katholieke) Kerk. Daarbij hadden ze vaak kritiek op parochiepriesters die ze kenden. Het was typerend voor vader Adriaan dat hij het eerlijk vond zelf te proberen een betere priester te worden. Hij ging Latijn leren in de studieclub voor late roepingen van de oude Jezuïet pater Wilde en besloot als logisch vervolg in het klooster te gaan, en wel in het Belgische benedictijnenklooster Sint Andries. Aangemoedigd door vladyka, die erg betreurde dat het hem niet gelukt was. Ook vader Adriaan ontdekte in het klooster veel waardevols en was er gelukkig, maar ook zijn gezondheid was niet goed genoeg. Toen besloten zij te beginnen samen monnik te worden, het Officie in het Nederlands te bidden, en te streven naar de eenvoud en intensiteit van het leven van de christenen der eerste eeuwen.
 
Bron: ( Monachina Magdalena in het Jaarboek van de Vereniging van Orthodoxen 2003 )

Dankzij de inspanningen van archimandriet Adriaan is het grootste deel van de boeken voor de goddelijke diensten in het Nederlands vertaald en uitgegeven, onder meer: het boek Apostel, bestaande uit de niet-evangelische boeken van het Nieuw Testament, en het Evangelie, het Liturgikon (sloezjebnik), het boek van de uren Horologion, het Sacramentarion (trebnik), de menea voor de twaalf maanden, de triodia en de heiligenlevens. V. Adriaan was praktisch tot de laatste dagen van zijn leven bezig met vertalen en daarbij maakte hij succesvol gebruik van de computer, waar hij goed mee had leren werken. Ondanks zijn eerbiedwaardige leeftijd celebreerde hij in het klooster alle door het Tipikon voorgeschreven diensten van de dagcyclus en op de dag van zijn overlijden was hij ook nog aanwezig geweest tijdens de Goddelijke liturgie en had hij de Heilige Geheimenissen van Christus ontvangen.

Bron: ruskerk.nl

uitgaven van het klooster Johannes de Doper