Dagelijks archief: zaterdag 26 maart 2005

tolerantie als zwijgplicht

gelezen: essay van Matthias Smalbrugge
in Letter & Geest, Trouw van zaterdag 26 maart

Matthias SmalbruggeVandaag staat er in Letter & Geest, de diepgravende zaterdagbijlage van Trouw, een bijdrage van de theoloog Matthias Smalbrugge: Confrontatie is nodig om een tragedie te voorkomen. Hierin hekelt hij de conflictvermijding in het maatschappelijk debat over religie en legt daarmee de vinger op de zere plek: de confrontatie tussen christendom en islam.

Wat is tolerantie in een heterogene samenleving?
De vraag naar het verschil in gods- en mensbeeld.
 
Beide vragen – wat kan een cultuur (ver-)dragen en wat is het mens- of godsbeeld op grond waarvan je een ander accepteert of weigert – worden vaak uit het debat geweerd. Vreemd genoeg uit naam van diezelfde tolerantie, die dan juist wordt opgevoerd als grote witwasser van alle verschillen. Alle verschillen zijn relatief, cultureel bepaald maar niet wezenlijk.
 
Want echt, au fond geloven we allemaal in één God en is het verschil tussen christendom, islam, hindoeïsme, etc. lood om oud ijzer. Achterliggende suggestie: we delen wel hetzelfde mens- en godsbeeld, dus heb het niet over de verschillen want je speelt met vuur. Tolerantie als de ultieme zwijgplicht. Dan maar liever opnieuw nagedacht.

voorpublicatie [ Trouw Online ]

Mimesis

Mimesis, tentoonstelling van Matthijs Röling
in het Drents Museum te Assen, 22 maart t/m 3 juli
zelfportretMatthijs Röling (Oostkapelle, 1943) geldt als het boegbeeld van de hedendaagse figuratieve Nederlandse schilderkunst. Op de tentoonstelling zijn ruim 100 schilderijen en tekeningen uit de periode 1960 tot 2005 te zien, waaronder indringende stillevens, prachtige portretten, naakten, landschappen, interieurs en mythologische voorstellingen. De titel van de tentoonstelling Mimesis (Grieks voor nabootsing van de natuur) verwijst naar Röling’s onuitputtelijke bron van inspiratie. De tentoongestelde topwerken van Röling zijn hoofdzakelijk afkomstig uit particulier bezit. Een groot deel is niet eerder in het openbaar getoond.
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt bij Waanders Uitgevers een prachtig geïllustreerde uitgave met bijdragen van Laurens Balkema, Harry Tupan, Ileen Montijn, Diederik Kraaijpoel en Hugo Röling. Het boek, deel 7 in de serie “Monografieën van het Drents Museum over hedendaagse figuratieve kunstenaars”, is vanaf 22 maart 2005 te koop in de Museumwinkel van het Drents Museum.

drentsmuseum.nl