Dagelijks archief: zondag 13 maart 2005

vergevingszondag

de vierde zondag van de Voorvasten, afscheid van zuivel.
Ook wel genoemd: vergevingszondag
Het evangelie van deze laatste zondag voor het begin van de Grote Vasten zegt ons dat wij van de Heer geen vergeving kunnen verwachten wanneer wij niet zelf onze medemensen vergeven wat wij hen bewust of onbewust hebben aangedaan. Daarom vindt op deze dag aan het einde van de Vesper de vergevingsdienst plaats. Vaak wordt de vergevingsdienst aansluitend aan de Liturgie van deze zondag gehouden. Na de evangelielezing (Matteüs 18,18 – 35) knielt de priester met het gezicht naar de mensen en vraagt vergeving voor de fouten en tekortkomingen in het afgelopen jaar. Daarna komen alle gelovigen naar de priester en vragen, geknield, eveneens om vergeving.
De Heilige Ephraïm die Syriër
De Heilige Ephraïm die Syriër

Aan het einde van de dienst wordt het gebed van de Heilige Efraïm gebeden:

“Heer en Meester van mijn leven,
geef mij niet de geest van luiheid, moedeloosheid, heerszucht of van ijdel gepraat (grote buiging)
maar geef mij de geest van wijsheid, nederigheid, geduld en liefde (grote buiging)
Ja, Heer, laat mij mijn eigen fouten zien en niet die van mijn broeders en zusters,
want Gij zijt gezegend in de eeuwen der eeuwen. Amen“
God, wees mij zondaar genadig ( kleine buiging, 12x
Daarna nog een keer het hele gebed, afgesloten met een grote buiging.)

Vanaf nu eindigt elke dienst in de vasten (behalve de Liturgie) met dit gebed.

katholiek en protestant

Filosofie Scheurkalender, zondag 13 maart
( … ) Umberto Eco sprak van een ‘godsdienstoorlog’ tussen de twee computersystemen. “Ik ben er heilig van overtuigd”, schrijft hij, “dat de Macintosh katholiek is en DOS protestant. De Mac werkt geheel volgens de catechismus, het wezen van de openbaring zit samengebald in begrijpelijke formules en in schitterende iconen. Ieder die hem gebruikt heeft recht op heil. DOS schept ruimte voor een vrije interpretatie van de geschriften, vereist persoonlijke beslissingen, gaat ervan uit dat het heil niet in ieders bereik ligt. Ver van de barokke menigte van feestvierders zit de DOS-gebruiker gekluisterd in de eenzaamheid van zijn eigen innerlijke wereld.”

Maar hoe zit het nu met het besturingssysteem Windows? In het essay Virtueel Polytheïsme citeert Jos de Mul wederom Eco:

( … ) Ook Windows, een op de Macintosh genspireerd besturingssysteem dat in combinatie met DOS gebruikt kan worden, wordt door Eco trefzeker op de religieuze landkaart geplaatst: “Windows is een schisma te vergelijken met de anglicaanse afscheuring, grootse ceremonieën in de kathedraal, maar ook de mogelijkheid van een plotselinge terugkeer naar DOS om een reeks dingen te veranderen op grond van merkwaardige beslissingen”.

Umberto Eco on PC’s and Macs