Dagelijks archief: donderdag 11 januari 2007

mens, kom tot je zelf

Het mooiste preekfragment aller tijden:
Augustinus (354-430), bisschop van Hippo Regius

Tien jaar geleden gaf Thérèse mij na mijn myronzalving een mooie oude uitgave van de Belijdenissen van Augustinus uit 1928 in de vertaling van Dr. A.Sizoo. Ik las weer eens in het adembenemend mooie Tiende Boek en zal er de komende dagen wat uit citeren. Maar eerst een fragment uit een preek van Augustinus die volgens de lezers van Trouw de mooiste preek aller tijden is.

Wie is er nu niet afgemat in deze wereld? Kan iemand mij zeggen wie er niet afgemat is van het werken of van het piekeren?

De arme is afgemat van het werken, de rijke van het piekeren. De arme is afgemat omdat hij streeft naar bezit, de rijke omdat hij streeft naar behoud. En omdat hij ook nog winst wil maken, is de rijke nog veel afgematter. Je draagt dus in feite je eigen last: de zonden waaronder je gebukt gaat. En toch probeer je je te verheffen, ondanks het enorme gewicht van de zonden. En je trots zwelt op, ook al ben je zwaar beladen.
Daarom zegt de Heer… Nou, wat zegt Hij? Juist, „Ik zal u verkwikken. Neem mijn juk op en leer van Mij.„ Wat kunnen we dan van U leren, Heer? Wij weten dat u in het begin het Woord was, en dat het Woord bij God was en dat het Woord God was. Wij weten dat alles door U is gemaakt, het zichtbare en het onzichtbare. Wat kunnen wij van u leren? De hemel ophangen? De aarde vastzetten? De zee uitspreiden? De lucht uitspannen? Alle vier de elementen van de bijpassende wezens voorzien? De tijdperken ordenen? De afwisseling in de jaargetijden aanbrengen? Is dat wat wij van U kunnen leren? Of wilt u ons misschien leren wat U op aarde hebt gedaan? Wilt U ons dát leren? Dan kunnen we van U leren hoe we melaatsen moeten reinigen, hoe we demonen moeten uitdrijven, koortsen verjagen, de golven van de zee tot bedaren brengen, doden tot leven wekken…
„Niets van dat alles„, zegt Hij.
Maar wat dan wel?

Zachtmoedigheid
en nederigheid van hart

Schaam je, trotse mens, schaam je voor God. Het Woord van God zegt, God zegt, de Eniggeborene zegt, de Allerhoogste zegt: „Leer van Mij dat ik zachtmoedig ben en nederig van hart„. Zijn hoge majesteit is afgedaald naar de nederigheid. En dan durf jij, mens, je nog op te blazen? Mens, kom tot jezelf, breng jezelf terug tot de nederigheid van Christus en blaas jezelf niet op tot je van trots uit elkaar barst.
 
Bron: augustijnsinstituut.nl

Gozzoli
Augustinus leest Paulus
door Bennozo Gozzoli

Het leven van Augustinus geschilderd door Benozzo Gozzoli in 1463

Nicolaes Berchem

tentoonstelling over Nicolaes Berchem (1621/22 – 1683)
in het Frans Hals Museum Haarlem tot 15 april 2007
Het oeuvre van Nicolaes Berchem (1621/22 – 1683) valt niet alleen op door de grote verscheidenheid aan thema’s en stijlen, maar ook door de enorme omvang: meer dan 800 schilderijen zijn aan hem toegeschreven. Berchem was ook een begenadigd tekenaar. Zijn figuurstudies behoren tot de fraaiste uit de zeventiende eeuw. Hij schilderde de figuren in landschappen van Jacob van Ruisdael, Willem Schellinks en Jan Hackaert en hij werkte samen met Gerrit Dou, Jan Wils en Jan Baptist Weenix. Bovendien vervaardigde hij meer dan vijftig etsen, voornamelijk met voorstellingen van dieren. Berchem heeft talrijke leerlingen gehad: Karel Dujardin, Willem Romeyn, Hendrick Mommers, Dirck Maes, maar ook de genreschilders Pieter de Hooch en Jacob Ochtervelt. Hoewel er geen bewijs is dat hij ooit zelf in Italiëis geweest, werd hij in de achttiende eeuw door de vele gravures en etsen naar zijn werk de bekendste Nederlandse Italianisant. Nicolaes Berchem wist als geen ander feilloos op de vraag van de markt in te spelen. Hij werd één van de meest geliefde en best betaalde kunstenaars van zijn tijd, die talrijke kunstenaars heeft beïnvloed.
Nicolaes Berchem
Nicolaes Berchem schilderde ook de onmogelijke liefde tussen Jupiter en Callisto
De tentoonstelling zal bestaan uit ca. veertig schilderijen, twintig tekeningen en ca. twintig etsen. De werken komen uit openbare en particuliere verzamelingen in de Verenigde Staten en Europa, zoals uit de Royal Collection, Her Majesty Queen Elisabeth II in Londen, de Alte Pinakothek in München en het Louvre in Parijs.
 
Bron: claesberchem.com

Nicolaes Berchem in the Web Gallery of Art